Theresa MayBrytyjska premier, Theresa May ogłosiła dziś (piątek, 24 maja 2019 roku), że ustępuje ze stanowiska szefowej Partii Konserwatywnej a w konsekwencji również szefowej rzadu. Stwierdziła, że pomimo wszelkich starań nie udało jej się przekonać parlamentu do swojej umowy rozwodowej z Unią Europejską i najwyższy czas, by kto inny przejął stery.

Burzliwa kadencja Theresy May dobiega końca

Decyzja May zwiastuje koniec jej burzliwej, trzyletniej kadencji, która przebiegła przepełniona gorzkimi podziałami w jej własnej partii jak i całej Wielkiej Brytanii. Początkowo Wielka Brytania miała wyjść z UE 29 marca. Jednak umowa rozwodowa, którą May wynegocjowała w Brukseli została trzykrotnie odrzucona przez Parlament, co zmusiło ją do dwukrotnego opóźnienia dnia wyjścia UK z EU.

– Teraz jest dla mnie jasne, że w najlepszym interesie naszego kraju leży, by wysiłki (na rzecz brexitu) prowadził nowy premier. Tak więc ogłaszam dziś, że zrezygnuję z pozycji przewodniczącej Partii Konserwatywnej w piątek 7 czerwca – zapowiedziała Theresa May

Dzisiejsza decyzja sprawia, że brytyjska premier będzie trzecim najkrócej urzędującym premierem w powojennej historii Zjednoczonego Królestwa. Krócej od niej urzędowali jedynie Sir Aleca Douglasa-Home’a i Sir Anthony’ego Edena.

Nikt chyba nie ma złudzeń, że jej odejście to konsekwencja nacisków ze strony jej własnej partii. Już wielokrotnie informowaliśmy bowiem dążeniach Partii Konserwatywnej do odsunięcia Theresy May od władzy. Od wielu miesięcy nieudolnie próbowała ona bowiem przeforsować swój projekt umowy brexitowej, co za każdym razem kończyło się w dokładnie ten sam sposób – porażką.

Wyścig o fotel premiera, czas start

Odejście Theresy May oznacza, że na fotelu premiera Wielkeij Brytanii zasiądzie ktoś inny. Kto? Wśród głównych faworytów wymienia się byłego ministra spraw zagranicznych, Borisa Johnsona, byłego ministra ds. Brexitu, Dominica Raaba oraz obecnego szefa dyplomacji, Jeremy’ego Hunta.

Przypomnijmy, że o tym, kto obejmie gabinet po Theresie May zadecydują wyniki dwustopniowego głosowania: najpierw wśród posłów, a następnie przedstawiając finałową dwójkę kandydatów 125 tys. członków Partii Konserwatywnej.

Kurs funta pozostaje niewzruszony

Spoglądając na notowania par walutowych z funtem szterlingiem dostrzec można, że reakcja rynku na dzisiejszą rezygnację Theresy May jest póki co jedynie symboliczna. Być może na jakąś większą reakcję przyjdzie nam poczekać do czasu wyłonienia jej następcy. Gdyby jednak informacja ta została przez rynki odebrana pozytywnie, kurs funta mógłby wzrosnąć nawet w okolice 4,9250 zł.

Kurs funta bez reakcji na rezygnację Theresy May

Poprzedni artykułAkcje i funt odrabiają straty w piątek po trudnym tygodniu
Następny artykułPrzegląd makro: Wojna handlowa, a ożywienie gospodarcze
Arkadiusz Jóźwiak redaktor Comparic.pl
Education Team Manager Comparic.pl. Autor licznych webinarów i felietonów oraz tekstów edukacyjnych poruszających szeroką tematykę inwestycyjną począwszy od psychologii a na analizie technicznej i fundamentalnej skończywszy. Jako menadżer działu edukacji w Comparic Media Group wykorzystuje wykształcenie pedagogiczne i stawia ogromny nacisk na prostotę przekazywanych informacji i wiedzy. Skrupulatność i konsekwencja w działaniu zostały docenione przez wielu traderów i inwestorów, co skutkowało m.in. nominacją w konkursie organizowanym przez fundację Invest Cuffs w kategorii Dziennikarz Roku 2019. Jego artykuły znaleźć można również w magazynach FxMag oraz I Love Crypto, gdzie prowadzi swoją stałą rubrykę. To także prelegent podczas licznych konferencji m.in. Festiwalu Inteligencji Finansowej, Seminarium XM w Warszawie czy Expo Invest Cuffs. Członek Rady Nexusów przyznającej wyróżnienia osobom i podmiotom, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju branży blockchain i kryptowalut a także twórca i główny prowadzący cotygodniowych, niedzielnych odpraw traderów, w których regularnie uczestniczy kilkaset osób oraz analityk kryptowalutowy w serwisie Krypto Raport.