Naga Markets



Sterylizatory powietrza w handlu i gastronomii. Przydatne nie tylko w dobie koronawirusaSterylizatory powietrza to urządzenia ważne dla zachowania bezpieczeństwa i higieny. Przydają się więc nie tylko w czasie epidemii – między innymi w handlu oraz gastronomii.

Pandemia COVID-19 przypomniała niektórym, jak ważna jest dbałość o higienę. O ile w przypadku powierzchni oraz rąk sytuacja nie jest tragiczna, to stan sanitarny powietrza w wielu miejscach pozostawia wiele do życzenia. Znajdują się w nim nie tylko wirusy (zarówno SARS-CoV-2, jak i inne), ale też bakterie, roztocza oraz grzyby. O skażeniu powietrza drobnoustrojami mogą świadczyć między innymi powtarzające się infekcje i reakcje alergiczne przebywających w danym wnętrzu . Ponadto w pomieszczeniach panuje nieprzyjemny zapach, a jedzenie pleśnieje lub gnije.

Zachowanie czystości powietrza w zamkniętych pomieszczeniach zwykle wymaga użycia specjalistycznego sprzętu. Dotyczy to zarówno budynków publicznych, jak i prywatnych mieszkań. Gdzie jednak sterylizacja powietrza jest szczególnie potrzebna? Jak wybrać odpowiedni do danego wnętrza sterylizator? Na te pytania odpowiadamy poniżej.

Sterylizacja powietrza. Gdzie jest szczególnie potrzebna?

O sterylizację powietrza warto zadbać we wszystkich pomieszczeniach. Największe znaczenie sterylizatory powietrza mają jednak w następujących miejscach:

  • w zakładach produkujących żywność – drobnoustroje obecne w powietrzu mogą prowadzić do skażenia produktów;

  • w gastronomii i placówkach żywienia zbiorowego – poza ryzykiem zainfekowania klientów, powodują również szybkie psucie się składników i tym samym straty finansowe;

  • w placówkach służby zdrowia – np. szpitalach, przychodniach czy gabinetach lekarskich. Często trafiają do nich pacjenci z obniżoną odpornością, dla których nawet powszechne patogeny mogą być śmiertelnie niebezpieczne;

  • w sklepach, punktach usługowych i biurach – ze względu na dużą liczbę przewijających się osób, ilość drobnoustrojów jest w nich szczególnie duża;

  • w salonach fryzjerskich, kosmetyczny, tatuażu itp.;

Sterylizator powietrza. Jak wybrać urządzenie do danego wnętrza?

Poszczególne typy pomieszczeń różnią się między sobą ilością drobnoustrojów oraz proporcjami ich gatunków. Dlatego w każdym z nich lepiej sprawdzi się inny rodzaj sterylizatora powietrza. W mieszkaniu jego wydajność nie musi być duża Dużo ważniejsza okazuje się natomiast cicha praca oraz wzornictwo, które można dopasować do wystroju pomieszczenia.

Większe wymagania dotyczą modeli do użytku w placówkach handlowych i medycznych oraz w punktach gastronomicznych. Wydajność urządzenia powinna być dostosowana przede wszystkim do wielkości pomieszczenia. Dobre sterylizatory pomieszczeń są w stanie oczyszczać powietrze we wnętrzach o powierzchni nawet 100 metrów kwadratowych.

W przypadku sterylizatorów UV, w restauracjach lub sklepach przydatna jest również możliwość pracy w dwóch trybach. Pierwszy to tryb przepływowy, wykorzystujący lampy zlokalizowane wewnątrz urządzenia. Może on być bezpiecznie używany również wtedy, gdy w pomieszczeniu przebywają ludzie. W pustych wnętrzach można natomiast w tryb pracy z lampami zewnętrznymi, cechujący się zwiększoną efektywnością.

Artykuł partnera



Conotoxia

Dołącz do dyskusji logując się za pomocą Facebook

Obejrzyj również:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here