Styczeń 2021 roku na rynku cukru przyniósł mieszane emocje. O ile w pierwszej połowie minionego miesiąca na rynku tym dominowali kupujący, to już druga połowa stycznia upływała pod znakiem spadków. Luty jednak rozpoczął się na tym rynku od zwyżki, a ceny cukru w Stanach Zjednoczonych powróciły ponad poziom 16 centów za funt.
Rynek cukru przyniósł wiele emocji
Przyczyną obecnej przewagi kupujących na rynku cukru jest relatywnie niewielka podaż na fizycznym rynku tego surowca, wynikająca z pojawiającego się ostatnio większego od oczekiwań popytu. Niemniej, wiele wskazuje na to, że popyt ten, zwłaszcza w przypadku Chin, niekoniecznie odzwierciedla bieżące potrzeby, lecz może być kupowaniem na zapasy.
Te artykuły również Cię zainteresują
Tymczasem oczekiwania dotyczące sytuacji fundamentalnej na globalnym rynku cukru, publikowane przez agencję Reuters, wskazują na duże prawdopodobieństwo pojawienia się nadpodaży na tym rynku, zarówno w sezonie 2020/2021 (wynoszącym pół miliona ton cukru), jak i w sezonie 2021/2022 (tu prognozy zakładają nadwyżkę wynoszącą 2,8 mln ton cukru).

Ubiegłoroczne wzrosty notowań cukru w dużej mierze przyczyniły się do zwiększenia produkcji tego surowca, m.in. w Brazylii, która notuje rekordowe wielkości produkcji w sezonie 2020/2021 w kluczowym dla produkcji cukru centralno-południowym rejonie kraju. To zaś sprawia, że obaw o niedostateczną podaż cukru raczej w kolejnych miesiącach nie będzie.
Autor poleca również:
- Ropa wygraną stycznia, spadały S&P 500 i złoto. Komentuje Marcin Kiepas (Tickmill)
- Kurs dolara (USD/PLN) i euro mocniej w dół. Co dalej z polskim złotym?
- EUR/GBP – tempo szczepień umacnia funta – analiza dla początkujących