Reprezentująca interesy polskich traderów Fundacja Trading Jam, której misją i celem jest ochrona praw inwestorów walczy o wypłaty rekompensat klientom Domu Maklerskiego X Trade Brokers, którzy w wyniku nieuczciwych praktyk stosowanych przez brokera ponieśli znaczne straty finansowe. Fundacja zastanawia się jednak, czy przypadek XTB był jedynym takim w branży.

Trading Jam kieruje zapytanie do KNF

W związku z rosnącymi obawami dot. rzetelności funkcjonowania domów maklerskich, Fundacja Trading jam wystosowała oficjalny listo otwarty do Komisji Nadzworu Finansowego (KNF) z zapytaniem, czy organ przeprowadził kontrolę w innych domach maklerskich pod kątem niesymetrycznych ustawień parametru „deviation” w ramach egzekwowanych zleceń klienckich w modelu instant, gdzie występowała gwarancja realizacji zlecenia po cenie w nim zawartej.

Zobacz także: XTB odpowiada na zarzuty: Podejmiemy zdecydowane działania

– Działając w imieniu Funadcji Trading Jam (…) pragnę zwrócić się do Państwa z zapytanie, czy w związku z karą nałożoną na dom maklerski X Trade Brokers, gdzie kontrola wykazała, iż spółka miała świadczyć usługi maklerskie bez uwzględnienia najlepiej pojętego interesu klienta poprzez stosowanie niesymetrycznej dewiacji i opóźnień przy zleceniach; niezamieszczanie w dokumentach przekazywanych potencjalnym klientom przez zawarciem umowy informacji dotyczących kluczowych aspektów realizacji zleceń w modelu instant; ustawienia parametru deviation w ramach realizacji zlecań w modelu instant w sposób, który skutkował tym, iż realizował zlecenia klientów w warunkach korzystnych dla XTB (jako drugiej strony transakcji), a odrzucał powyżej ustalonego parametru zlecenia klientów w warunkach dla klienta korzystnych, a niekorzystnych dla XTB (jako drugiej strony transakcji). Przeprowadziliście Państwo również kontrole w innych domach maklerskich pod kątem stosowania takich praktyk? – pyta Rafał Zaorski, Prezes Fundacji.

Trading Jam wzywa XTB do wypłaty rekompensat

Przypomnijmy, że sprawa Domu Maklerskiego X Trade Brokers dotyczy kary finansowej w wysokości 9,9 miliona złotych, którą na podstawie art. 167 ust. 2 pkt 1 w związku z art. 167 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi Komisja Nadzoru Finansowego nałożyła na XTB we wrześniu 2018 roku w związku z rzekomymi nieprawidłowościami w realizowaniu zleceń klienckich w latach 2014-2015. Jak ustaliła KNF, w okresie od stycznia 2014 roku do maja 2015 roku, broker miał stosować niesymetryczne ustawienie parametru „deviation” w ramach egzekwowanych zleceń klienckich w modelu instant, gdzie występowała gwarancja realizacji zlecenia po cenie w nim zawartej. Pierwsze oskarżenia dotyczące działania na szkodę klientów pojawiły się już w listopadzie 2017 roku, co miało doprowadzić do strat na poziomie od 8 do 23,5 mln zł.

Fundacja Trading Jam domaga się, by prócz kary finansowej w wysokości 9,9 miliona złotych, Dom Maklerski X Trade Brokers zwrócił również poszkodowanym klientom ich pieniądze.

Rafał Zaorski | Źródło: Trading Jam

– Nie pozwolimy na zamiatanie pod dywan faktu, że poszkodowani inwestorzy są marginalizowani. Polska musi być przykładem. Klient oraz jego dobro jest najważniajsze nawet w starciu z instytucją finansową, która ma do dyspozycji ogromny budżet marketingowy na tuszowanie swoich nieczystych zagrywek w sposób wręcz bezczelny. Zabieramy głos we wszystkich sprawach, gdzie brokerom wydaje się, że są teflonowi. Klient ma czuć się bezpiecznie – komentowała podczas piątkowej manifestacji Fundacja Trading Jam.

Poprzedni artykułBitcoin spada o ponad 800 USD! Cena BTC najniżej od maja br.
Następny artykułCzego profesjonalni pokerzyści mogą Cię nauczyć o tradingu? – Nial Fuller
Arkadiusz Jóźwiak redaktor Comparic.pl
Education Team Manager Comparic.pl. Autor licznych webinarów i felietonów oraz tekstów edukacyjnych poruszających szeroką tematykę inwestycyjną począwszy od psychologii a na analizie technicznej i fundamentalnej skończywszy. Jako menadżer działu edukacji w Comparic Media Group wykorzystuje wykształcenie pedagogiczne i stawia ogromny nacisk na prostotę przekazywanych informacji i wiedzy. Skrupulatność i konsekwencja w działaniu zostały docenione przez wielu traderów i inwestorów, co skutkowało m.in. nominacją w konkursie organizowanym przez fundację Invest Cuffs w kategorii Dziennikarz Roku 2019. Jego artykuły znaleźć można również w magazynach FxMag oraz I Love Crypto, gdzie prowadzi swoją stałą rubrykę. To także prelegent podczas licznych konferencji m.in. Festiwalu Inteligencji Finansowej, Seminarium XM w Warszawie czy Expo Invest Cuffs. Członek Rady Nexusów przyznającej wyróżnienia osobom i podmiotom, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju branży blockchain i kryptowalut a także twórca i główny prowadzący cotygodniowych, niedzielnych odpraw traderów, w których regularnie uczestniczy kilkaset osób oraz analityk kryptowalutowy w serwisie Krypto Raport.