Jerome Powell, gubernator Fed

Przewodniczący Rezerwy Federalnej, Jerome Powell, którego czteroletnia kadencja na stanowisku przewodniczącego kończy się w lutym 2022 r., poprowadzi jutro pierwszą w tym roku konferencje FOMC. Prawdopodobnie będzie brzmiał bardziej ostrożnie, jeśli chodzi o ograniczenie masowych zakupów aktywów przez Fed mimo, że perspektywy gospodarcze nieco się poprawiły. Dolar traci na wartości we wtorek, a jego indeks ponownie znalazł się w okolicach 90,0.

• Fed prawdopodobnie zasygnalizuje, że nie spieszy się z wykupem obligacji
  • Ekonomiści są podzieleni co do tego, kiedy Fed zacznie spowalniać zakupy aktywów
  • Bank centralny skupuje z rynku 120 mld USD miesięcznie, o 35 mld USD więcej niż w 2013 roku

Fed: zbyt wczesne wyjście z luźnej polityki może wywołać krach

Powell podkreśli, że ryzyko zbyt wczesnej zmiany znacznie przewyższa ryzyko zbyt późnej zmiany – napisał Lou Crandall, główny ekonomista w firmie Wrightson ICAP LLC.

Jak pokazał rok 2013, prawidłowe ustawienie czasu wyjścia z luźnej polityki może być kluczowe. Po tym, jak ówczesny prezes Fed Ben Bernanke zasugerował w maju 2013 roku, że bank centralny może wkrótce zacząć hamować luzowanie ilościowe, długoterminowe stopy procentowe gwałtownie wzrosły, wspierając rynki wschodzące i ograniczając wzrost gospodarki USA.

Czy Fed mógłby ograniczyć skup bez napadu złości? Jest to mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę aktualne wyceny i pozycję na rynkach finansowych – uważa dyrektor zarządzający JPMorgan John Normand.

Sondaż ekonomistów przeprowadzony przez Bloomberga w zeszłym tygodniu ujawnił duże zróżnicowanie poglądów na temat tego, kiedy Fed zacznie ograniczać swoje zakupy. Podczas gdy 35% z nich spodziewa się rozpoczęcia redukcji w pierwszych trzech miesiącach przyszłego roku, nieco ponad jedna czwarta sądzi, że nastąpi to w ostatnich trzech miesiącach 2021 r. Około 25% uważa, że nastąpi to dopiero w drugim kwartale 2022 lub później.

Fed kupuje dziś dużo więcej obligacji niż siedem lat temu. Obecnie skupuje 120 miliardów dolarów miesięcznie – 80 miliardów dolarów skarbowych papierów wartościowych i 40 miliardów dolarów długu zabezpieczonego hipoteką – w porównaniu z 85 miliardami dolarów miesięcznie w 2013 roku, w tym 45 miliardów dolarów obligacji skarbowych.

Kurs dolara (USD), a potencjalna zmiana przywództwa w Fed

Kolejne podobieństwo między rokiem 2013, a dniem dzisiejszym to potencjalna zmiana przywództwa Fed. Bernanke odszedł z Fedu siedem lat temu, a zdenerwowanie związane z jego potencjalnym następcą mogło przyczynić się do załamania na rynku obligacji.

W miarę upływu 2021 r. rynki finansowe będą prawdopodobnie coraz bardziej skupiać się na losie Powella. To może spotęgować drżenie inflacji, zwiększając niepewność wśród inwestorów co do przyszłej polityki – powiedział główny ekonomista Mellon Vincent Reinhart.

Ekonomiści oczekują, że Powell pozostanie w Fed. Około trzech czwartych ankietowanych stwierdziło, że spodziewają się, iż Biden zaproponuje mu kolejną kadencję.

Indeks dolara spada we wtorek o -0,20% docierając do poziomu 90,20. Tym samym zniesiony został poniedziałkowy wzrost, co otworzyło drogę w kierunku okrągłego wsparcia 90,0 z celem na tegoroczne minimum 89,20.

forex club

Obniż swoją prowizję u wybranych brokerów Forex nawet o 21%
ForexClub.pl
Kurs DXY na interwale dziennym, tradingview