Co znalazło się w oświadczeniu Banku Anglii?

Dzisiaj o godzinie 13:00 poznamy rezultaty posiedzenia Banku Anglii. To co powinno ruszać ceną brytyjskiego funta, to jednak nie decyzja w sprawie stóp procentowych lub programu skupu aktywów, a oświadczenie polityki monetarnej. Ostatni raz publikowane było dobre kilka miesięcy temu, więc rynki od rana oczekują jego udostępnienia. W szczególności, że oświadczenie banku centralnego rzuca wiele światła na jego obecne prognozy i ocenę kondycji gospodarki kraju.

Post ten zostanie zaktualizowany po publikacji oświadczenia. Całość na bieżąco znajdziecie również w Forex na Żywo.

AKTUALIZACJA

W oficjalnym komunikacie, który pojawiło się na stronie Banku Anglii czytamy, że członkowie MPC zdecydowali się pozostawić bankową stopę procentową na niezmienionym poziomie 0.5%. Podobnie było w przypadku zakresu programu QE (bez zmian na 375 mld funtów). Oświadczenie dotyczące polityki monetarnej nie zostało ostatecznie opublikowane – aby dowiedzieć się o czym rozmawiali członkowie BoE będziemy musieli poczekać do 21 stycznia. Właśnie wtedy mają pojawić się protokoły (minutes).

Prognozy rynkowe odnośnie dzisiejszego posiedzenia Banku Anglii

Konsensus rynkowy podaje, że poziom skupu aktywów pozostanie niezmienny i wyniesie kolejny miesiąc z rzędu 375 miliardów funtów. Nienaruszona będzie również główna stopa procentowa (0.5%). Tak jak wspomniano wcześniej, najważniejszym wydarzeniem okaże się publikacja oświadczeniu banku. Czego rynki będą w nim szukały? Przede wszystkim:

• Informacji o obecnej sytuacji rynku pracy
  • Projekcji inflacyjnych w środowisku niskiej ceny ropy
  • Wskazówek odnośnie czasu potencjalnej normalizacji polityki
  • Danych z rynku mieszkaniowego
  • Danych o ryzyku zewnętrznym (m.in. ze stronu Eurolandu) i jego wpływie na gospodarkę UK

Inflacja oraz wzrost realnych zarobków to dwie najważniejsze dla Marka Carneya oraz spółki informacje mające decydować o pierwszej podwyżce stóp. Przy bardzo niskich cenach ropy istnieje jednak spore ryzyko, że projekcje inflacyjne banku w średnim terminie mogły zostać wyraźnie zrewidowane w dół.

Dodając do tego ostatnie, raczej niekorzystne dla Wyspiarzy odczyty z ich lokalnej gospodarki, możemy spodziewać się raczej gołębiego oświadczenia i spadków na funcie szterlingu. Oczywiście nie możemy zapominać, że Prezes Carney potrafi zaskakiwać i nigdy nie da się w stu procentach przewidzieć decyzji podjętych przez jego sztab.

GBPUSDDaily 08.01

BoE publikuje kryzysowe minutes

Bank Anglii opublikował dzisiaj protokoły z posiedzeń Rady i powiązanych z tym innych spotkań, które miały miejsce w czasach kryzysu gospodarczego, pomiędzy 2007-2009. Ma to być jedno z działań zapowiedzianych po raz pierwszy 11 grudnia 2014. Bank obiecał wtedy, że zwiększy przejrzystość swoich działań i da rynkowi dostęp do zdecydowanie większej ilości dokumentów niż do tej pory.

Bank Anglii bardzo krytycznie podchodzi do swojej działalności w tamtym okresie. W oświadczeniu opublikowanym razem z protokołami czytamy, że BoE ówcześnie nie posiadał odpowiednich narzędzi statutowych do modelowania realnej gospodarki, członkowie Rady znajdowali się w otwartych konfliktach, a zbyt duża ilość przedstawicieli upoważnionych do głosowania wprowadzała sporo zamieszania.

BoE fizycznie przyznał się do tego, że w najtrudni3ejszym dla gospodarki okresie nie posiadał właściwych osób, na właściwym miejscu, a Rada nie realizowała swoich zadań w sposób właściwy. Członkowie MPC nie byli tak naprawdę świadomi zbliżającego się kryzysu – dopiero na miesiąc przed krachem gospodarki pojawiły się pierwsze obawy, nie podjęto jednak żadnych działań.

Wielka Brytania jednak ostatecznie wyszła z kryzysu obronną rękę, a negatywne doświadczenia pozwoliły wprowadzić niezbędne zmiany i BoE działa obecnie zdecydowanie sprawniej i przede wszystkim na jaśniejszych zasadach.