James Bullard, FEDOstatnia sesja tygodnia zapowiada się raczej spokojnie. Przed południem poznamy jedynie stopę bezrobocia w Szwajcarii i bilans handlowy Niemiec. O 14:30 Kanada opublikuje dane z rynku pracy. W nocy miało miejsce przemówienie członka FED. Bullard broni obecnego wyhamowania podwyżek stóp w USA. Bank Rezerwy Australii wydał lutowe oświadczenie ws. polityki monetarnej. Po dosyć burzliwym tygodniu gołębi wydźwięk raportu nie powinien dziwić.

Bullard: Nie ma potrzeby podwyżki stóp

James Bullard – prezes FED w St. Louis i członek FOMC – powiedział podczas swojego wystąpienia, że inflacja na razie nie jest zbyt wysoka w USA. Inwestorzy są zdania, że FED nie doszacował prognozy wzrostu cen na ten rok. Uspokoił również, że instytucja podjęła już kroki, żeby zapobiec ewentualnemu gwałtownemu wzrostowi inflacji.

Bullard jest zdania, że nie ma obecnie potrzeby do dalszej podwyżki stóp, znajdują się one na dobrym poziomie. FED przyjął w 2019 roku bardziej gołębią postawę. Rynek pracy radzi sobie świetnie, ale prowadzi do słabszej inflacji. Członek Rezerwy Federalnej dodał również, że w 2019 roku wzrost gospodarczy powinien spowolnić do okolic 2,25%. Dodał również, że zamieszanie w czwartym kwartale związane było z tym, że rynki przestraszyły się zbyt szybkiej podwyżki stóp.

stopy procentowe FED USA
FED ma zamiar wyhamować z podwyżkami stóp

RBA obniża prognozy wzrostu PKB

W nocy miała miejsce publikacja oświadczenia w sprawie polityki monetarnej przez Bank Rezerwy Australii. W tym tygodniu bank centralny był w centrum zainteresowania rynków wiele razy. Najpierw podjęto decyzję w sprawie stóp procentowych z dosyć jastrzębim komunikatem, a następnie prezes Lowe zniszczył optymizm twierdząc, że luzowanie polityki jest tak samo prawdopodobne co zacieśnianie. Dzisiejsze oświadczenie potwierdza te słowa.

Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że zarząd RBA nie widzi powodów do zmiany stóp w żadnym kierunku w najbliższym czasie. Z danych makroekonomicznych największe znaczenie dla Banku ma inflacja, a stopa bezrobocia jest drugorzędna. Jeśli doszłoby do pogorszenia sytuacji na rynku pracy przy jednoczesnej niskiej inflacji, to możliwe będzie cięcie stóp.

RBA zmniejszyło również prognozy dla wzrostu PKB. W 2018 roku powinien wynieść 2,8%, w 2019 3,0%, w 2020 2,7%. Inflacja ma osiągnąć przeciętną stopę 2% na koniec tego roku i być nieco wyżej w przyszłych latach. Stopa bezrobocia prognozowana jest na 5% na koniec 2019 roku.

wzrost pkb asutralia
Słaby wzrost PKB w trzecim kwartale prawdopodobnie przyczynił się do spadku prognoz RBA

Kalendarz makroekonomiczny na piątek, 8 lutego

kalendarz makroekonomiczny 8.02.2019

Sponsorem porannych przeglądów rynku i codziennych analiz jest broker Tickmill dający swoim klientom dostęp do globalnych rynków.

Handluj na walutach, indeksach, surowcach, obligacjach i kryptowalutach wykorzystując atrakcyjne warunki handlowe. Załóż bezpłatny rachunek tradingowy już teraz

Coinquista