Naga Markets



book-and-glasses-630x210-1394050805Spojrzenie makroekonomiczne

O godzinie 10:30 poznaliśmy wyniki produkcji przemysłowej w Wielkiej Brytanii. Wyniki okazały się gorsze od prognoz, w efekcie czego GBP/USD rozrysował świeże dołki (szczegóły w analizie w ostatniej sekcji południowego przeglądu):

  • Produkcja przemysłowa m/m: -0.7%, prognoza 0.0%, poprzednio 0.0% (po weryfikacji wzrostowej)
  • Produkcja przemysłowa r/r:9%, prognoza 1.7%, poprzednio 1,7%
  • Przetwórstwo przemysłowe m/m: -0.4%, prognoza 0.0%, poprzednio -0.4%
  • Przetwórstwo przemysłowe r/r: -1.2%, prognoza -0.8%, poprzednio -0.2% (po weryfikacji wzrostowej)

Dodając do tego zwiększone zainteresowanie kupnem dolara amerykańskiego w trakcie europejskiego poranka, otrzymaliśmy gotowy przepis na spadki Kabla do 1.4474. Poziom ostatni raz notowany był w maju 2010 roku!

Te artykuły również Cię zainteresują




Silne i słabe aktywa finansowe

GBP po niekorzystnych danych jest obecnie najsilniej tracącą walutą koszyka G8. Na pozostałych parach praktycznie brak zmienności – wzmożone zainteresowanie kupujących widać jedynie na dolarze amerykańskim i franku szwajcarskim.

SILNE: USD, CHF
SŁABE: GBP

Odbierz darmowe narzędzie do samodzielnego śledzenia dziennej siły walut

Propozycje wybranych analiz

GBPUSDH4

Po przedpołudniowych spadkach GBP/USD ciężko jest doszukiwać się kolejnych poziomów wsparć w niedalekiej przeszłości. Pierwsze istotniejsze pojawiają się na wykresie dopiero w pierwszej połowie 2010 roku. Mowa tutaj o serii dołków rysowanych w zakresie pomiędzy 1.4371-1.4228 – właśnie tam silniejsze osunięcia powinny napotkać barierę w postaci kumulacji popytu. Oczywiście odbicia możemy spodziewać się również na obecnych poziomach. Aby jednak cena mogła się ustabilizować, konieczne jest zamknięcie nad okrągłym poziomem 1.4500.

Posiadasz jakiekolwiek uwagi do południowego przeglądu rynku? Jeżeli tak, to podziel się nimi w komentarzach lub odwiedź specjalny wątek na forum.



Conotoxia

Dołącz do dyskusji logując się za pomocą Facebook

Obejrzyj również:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here