Siedziba Banku AngliiSzef Banku Anglii (BoE), Andrew Bailey, dokonał nowego wyboru, wybierając prywatnego sekretarza. Ta odpowiedzialna rola przypadła Laurze Wallis. Jej stanowisko określane jest w kuluarach jako „nieoficjalny gubernator” banku centralnego. Tym samym będzie to pierwsza kobieta na tak wysokim stanowisku w 326 letniej historii BoE/

Laura Wallis mianowana prywatnym sekretarzem gubernatora

Laura Wallis zostanie pierwszą kobietą kierującą biurem gubernatora obejmując to ważne stanowisko 3 sierpnia. Dołączyła do BoE jako część Prudential Regulation Authority (brytyjski organ regulujący usługi finansowe) w 2013 roku, po dziesięciu latach pracy w Financial Services Authority (odpowiednik polskiego KNF).

Rola prywatnego sekretarza, który odpowiada za nadzorowanie wdrażania polityki gubernatora wraz z innymi urzędnikami, jest porównywana do najwyższych szczebli w banku centralnym, a samo stanowisko zapewnia wgląd w każdy zakątek działalności instytucji.

W PRA Wallis pełniła nadzór nad międzynarodowymi bankami i nadzorowała prace BoE związane z wyjściem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. Ostatnim czasem była dyrektorem ds. Regulacji Infrastruktury Rynku Finansowego.

Pełniła również funkcję współprzewodniczącej kobiecej sieci BoE do 2018 roku. Bank centralny rozpoczął rekrutację kobiet już w latach 90. XIX wieku, ale ostatnio ma trudności ze znalezieniem kompetentnych kandydatek na wyższe stanowiska kierownicze.

Członkowie Banku Anglii potwierdzili nominację Laury Wallis. Byli to m.in. dyrektor wykonawczy ds. stabilności finansowej Alex Brazier – który opisał jej stanowisko jako „oczy i uszy” gubernatora – oraz sam Bailey, który pełnił tę funkcję pod rządami Eddiego George’a.