Boris Johnson może usłyszeć zarzuty - Brexit zostanie odwołany?Wielka Brytania powoli przygotowuje się do zmiany lidera rządu. Theresę May, która już 24 maja br. ogłosiła, że ustępuje ze stanowiska szefowej Partii Konserwatywnej a w konsekwencji również szefowej rzadu zastąpi nowy przywódca. Jednym z największych faworytów do objęcia urzędu wydaje się Boris Johnson. Jego rządy nie są jednak akceptowane przez wszystkich ministrów w rządzie obecnej premier.

Philip Hammond ustąpi ze stanowiska

Philip Hammond pełniący obowiązki ministra finansów zapowiedział, że jeśli tylko Boris Johnson zostanie ogłoszony zwycięzcą wyborów na lidera rządzącej Partii Konserwatywnej i zastąpi Theresę May na stanowisku premiera Wielkiej Brytanii, to ustąpi ze swojej funkcji.

Phillip Hammond, kanclerz UK– Zakładając, że Boris Johnson zostanie nowym premierem to rozumiem, że jednym z warunków do służenia w jego rządzie jest zaakceptowanie bezumownego brexitu 31 października, a to nie jest coś, na co kiedykolwiek byłbym gotów się zgodzić. Jest bardzo istotne, żeby premier mógł mieć ministra finansów, który w pełni zgadza się z nim w kwestii strategii, więc planuję złożyć w środę na ręce Theresy May swoją rezygnację zanim ona pojedzie do Pałacu (Buckingham), aby sama zrezygnować ze stanowiska – zapowiedział – zapowiedział szef resortu finansów.

Zobacz także: Hard Brexit zablokowany? Parlament przegłosował poprawki

Jeżeli tak się stanie, Hammond będzie już drugim ministrem w obecnym rządzie, który w przypadku zwycięstwa Borisa Johnsona ustąpi ze stanowiska. Niedawno podobną deklarację złożył bowiem także minister sprawiedliwości David Gauke. Ich decyzje podyktowane są przede wszystkim kwestią sposobu przeprowadzenia Brexitu, czyli tego, w jaki sposób Wielka Brytania opuści Unię Europejską. Johnson zdobył poparcie wśród zwolenników Brexitu mówiąc, że jest otwarty na brak porozumienia. Jednak czyniąc to, obrócił przeciwko sobie bardziej umiarkowanych torysów. Zarówno Hammond, jak również David Gauke są bowiem zwolennikami pozostania Wielkiej Brytanii w Unii Europejskiej.

Przypomnijmy, że członkowie Partii Konserwatywnej zdecydują o wyborze następcy premier May już dziś (poniedziałek, 22 lipca 2019 r.). Wyniki tego głosowania poznamy zapewne jutro a nowy premier obejmie urząd najprawdopodobniej 24 lipca br.

Poprzedni artykułSytuacja techniczna na wykresie ropy i gazu ziemnego
Następny artykułAkcje Enea zaliczają słaby tydzień. Zapowiada się nowa inwestycja w Pile
Arkadiusz Jóźwiak redaktor Comparic.pl
Education Team Manager Comparic.pl. Autor licznych webinarów i felietonów oraz tekstów edukacyjnych poruszających szeroką tematykę inwestycyjną począwszy od psychologii a na analizie technicznej i fundamentalnej skończywszy. Jako menadżer działu edukacji w Comparic Media Group wykorzystuje wykształcenie pedagogiczne i stawia ogromny nacisk na prostotę przekazywanych informacji i wiedzy. Skrupulatność i konsekwencja w działaniu zostały docenione przez wielu traderów i inwestorów, co skutkowało m.in. nominacją w konkursie organizowanym przez fundację Invest Cuffs w kategorii Dziennikarz Roku 2019. Jego artykuły znaleźć można również w magazynach FxMag oraz I Love Crypto, gdzie prowadzi swoją stałą rubrykę. To także prelegent podczas licznych konferencji m.in. Festiwalu Inteligencji Finansowej, Seminarium XM w Warszawie czy Expo Invest Cuffs. Członek Rady Nexusów przyznającej wyróżnienia osobom i podmiotom, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju branży blockchain i kryptowalut a także twórca i główny prowadzący cotygodniowych, niedzielnych odpraw traderów, w których regularnie uczestniczy kilkaset osób oraz analityk kryptowalutowy w serwisie Krypto Raport.