Jacek Lech jest absolwentem Politechniki Częstochowskiej na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji. Ukończył także międzynarodowe programy rozwojowe Global Management Program w Londynie oraz International Management Development Program w Barcelonie.

Mostostal Kraków: Jacek Lech nowym prezesem zarządu

Jacek Lech pracuje w Grupie Budimex od października 2013 roku. Swoją karierę w grupie rozpoczął w Mostostalu Kraków na stanowisku Dyrektora Wytwórni Konstrukcji Stalowych. W latach 2014-2018 objął stanowisko Dyrektora ds. Produkcji w randze Wiceprezesa Zarządu. Wcześniej był szefem produkcji w Fabryce Maszyn i Urządzeń FAMAK w Kluczborku, gdzie zrealizował kilkaset projektów dla rynku offshore oraz wiele projektów infrastrukturalnych.

Od stycznia 2019 roku Jacek Lech pełni funkcję Dyrektora Oddziału Południe Budownictwa Ogólnego w Budimex SA.

Mostostal Kraków obecnie jest zaangażowany w kilkadziesiąt kontraktów, zarówno na roboty budowlano-montażowe, jak i prefabrykację oraz dostawę konstrukcji stalowych. Jako jedna z czołowych polskich firm budowlanych działa w najważniejszych sektorach budownictwa: przemysłowego, energetycznego, cementowo-wapienniczego, hutniczego, chemicznego, mostowego oraz przesyłów gazowych.

Spółka obecnie realizuje projekty m.in. dla takich kontrahentów jak: Budimex, Tecnicas Reunidas, KGHM Polska Miedź, Hyundai Engineering Co., Tecnimont S.P.A., Andritz, GE Power, PORR, Energa Serwis, Sumitomo SHI FW, TESGAS.

W ostatnich latach Mostostal Kraków stawia na ciągły rozwój, z czym wiąże się szereg poczynionych inwestycji, m.in. unowocześnienie parku maszynowego w Wytwórni Konstrukcji Stalowych w Kleszczowie, utworzenie działu odpowiedzialnego za realizacje w branży gazociągów przesyłowych oraz własnego działu projektowo-technicznego odpowiedzialnego za opracowanie projektów na wszystkich etapach.

Rok 2019 spółka zakończyła przychodami ze sprzedaży na poziomie powyżej 400 mln PLN.

Poprzedni artykułTygodniowy przegląd setupów od Niala Fullera, 17-21 sierpnia 2020
Następny artykułTrigon Dom Maklerski na pokładzie Simteract
Krzysztof Kamiński redaktor Comparic.pl
Wiedzę z zakresu inwestowania oraz produktów finansowych zgłębiał na studiach ekonomicznych, a jej praktyczne zastosowanie zdobywał na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Uczestnik obrotu na największych rynkach giełdowych świata – NYSE, NASDAQ i LSE. Specjalista rynku kontraktów terminowych na surowce, głównie ropy WTI oraz złota. Autor strategii Wide View Strategy (WiViSt), którą doskonalił zgodnie z maksymą „Tnij szybko straty, pozwól zyskom rosnąć”. Zwolennik analizy technicznej. Sukces w inwestycjach zapewnia mu chłodne podejście do analizy wykresów połączone z konsekwencją i żelaznymi zasadami zarządzania kapitałem. W trakcie swej kariery na rynkach finansowych dzielił się swoim doświadczeniem z inwestorami jednego z największych brokerów Forex na świecie. Redaktor telewizji internetowej Comparic24.tv, odpowiedzialny za prowadzenie programów informacyjnych oraz poświęconych tematyce szeroko pojętego tradingu.