Kurs dolara zyska, gdy Jerome Powell utrzyma stanowisko szefa Fed, prognozuje Danske
Jerome Powell, prezes Fed

Jerome Powell najprawdopodobniej zostanie wybrany na drugą kadencję jako szef Rezerwy Federalnej (Fed) przez prezydenta Joe Bidena i podniesie stopy procentowe dwukrotnie w przyszłym roku, twierdzą analitycy Danske Banku. Jednocześnie zakładają, że kurs dolara będzie się nadal umacniał, a para walutowa EUR/USD zmierza stopniowo w kierunku 1,10 dol.

• Prezydent Joe Biden ma do podjęcia w najbliższych miesiącach wiele ważnych decyzji, które będą miały wpływ na Rezerwę Federalną. –
  • Danske oczekuje, że Powell utrzyma stanowisko oraz, że Lael Brainard zastąpi Randy’ego Quarlesa na stanowisku wiceprzewodniczącego ds. nadzoru,
  • Zmiana prawa głosu wśród regionalnych prezesów sprawi, że FOMC będzie bardziej jastrzębi
  • W efekcie w 2022 r. Danske spodziewa się rozpoczęcia cyklu regularnych podwyżek stóp procentowych oraz wzrostu dolara względem euro

Jerome Powell zachowa stanowisko na drugą kadencję, prognozuje Danske Bank

Najważniejszym pytaniem jest, czy prezydent Joe Biden ponownie nominuje obecnego przewodniczącego Fed Jerome’a Powella, którego kadencja jako prezesa upływa 5 lutego 2022 roku. Jeszcze niedawno wydawało się to prawdopodobne, ale skandal z handlem Fed zdecydowanie zaszkodził reputacji Powella (więcej szczegółów tutaj).

Nie tak dawno senator Elizabeth Warren (lewicowa Demokratka) nazwała Powella “niebezpiecznym człowiekiem”. Lewicowych Demokratów niepokoi nie tylko skandal handlowy, ale także rozluźnienie regulacji. Nie jest to jednak duże zaskoczenie. Kiedy Powell został zatwierdzony w 2017 roku, Warren była jedyną osobą (również wśród Demokratów) głosującą przeciwko nominacji Powella w senackiej Komisji Bankowej.

– Trzymamy się naszego poglądu, że Biden ponownie nominuje Powella (co również wydaje się być poglądem konsensusu). Bezprecedensowe było, gdy poprzedni prezydent Donald Trump nie nominował Janet Yellen na stanowisko prezesa Fed i jeśli Biden wybierze kogoś innego, trudno będzie powiedzieć, że bank centralny jest tak niezależny jak wcześniej.

Przynajmniej wszyscy przyszli prezydenci mogą powiedzieć, że obecnie powszechną praktyką jest zastępowanie urzędującego przewodniczącego Fed. Czy Biden naprawdę różni się od Trumpa, jeśli robi dokładnie to samo? – komentuje Danske Bank.

Politykamonetarna USA nadal jest akomodacyjna. Źródło: Danske Bank

Również proces zatwierdzenia Powella w Senacie byłby stosunkowo gładki. Powell cieszy się poparciem, więc Biden może sobie pozwolić na utratę kilku lewicowych Demokratów. Ogólnie rzecz biorąc, Powell cieszy się szerokim poparciem. Ponadto został nominowany na prezesa Fed w 2012 r. przez poprzedniego prezydenta Baracka Obamę (gdy Biden był wiceprezydentem), co również sprawia, że ponowna nominacja Powella przez Bidena jest mniej kontrowersyjna.

Według PredictIt istnieje około 76% prawdopodobieństwo, że Powell zostanie ponownie nominowany. Jeśli się tak nie stanie, najbardziej prawdopodobnym następczynią jest Lael Brainard (19% prawdopodobieństwa wg PredictIt).

– Nie sądzimy, aby nominacja i zatwierdzenie Brainard zmieniło sposób prowadzenia polityki monetarnej przez Fed, gdyż Brainard i Powell mają podobne poglądy na politykę monetarną i gospodarkę. Powell w tym scenariuszu naszym zdaniem prawdopodobnie odejdzie z zarządu, podobnie jak zrobiła to Janet Yellen – dodaje Danske.

Autor poleca również: 4,70 za euro? Kurs EUR/PLN będzie cały czas rósł wg Danske Banku

Wakat na fotelu wiceszefa Rezerwy Federalnej?

Wiceprzewodniczący Fed, Richard Clarida, prawdopodobnie nie będzie kontynuował kadencji, która wygaśnie 31 stycznia. Wydaje się mało prawdopodobne, że prezydent Biden ponownie nominuje go na kolejną kadencję. Chociaż Clarida był jednym z twórców nowego systemu celu inflacyjnego Fed (z którego Demokraci wydają się być zadowoleni), jest on pod ostrzałem skandalu handlowego.

Najwyraźniej Clarida sprzedał obligacje i kupił akcje dzień przed tym, jak przewodniczący Fed Powell wysłał bardzo gołębi komunikat do rynków. Senator Elizabeth Warren już wezwała Komisję Papierów Wartościowych i Giełd do zbadania, czy Clarida (i dwaj regionalni prezesi Fed) nie naruszyli jakichś przepisów. Jeśli Clarida nie zostanie ponownie nominowany, prezydent Biden będzie miał do obsadzenia kolejne wolne miejsce i będzie musiał nominować kogoś na kolejnego wiceprzewodniczącego Fed.

– Naszym zdaniem, Clarida jest jednym z centrystów, więc nie jesteśmy pewni, czy wiele by to zmieniło. Z drugiej strony, Clarida jest jednym z najbardziej kompetentnych decydentów w Fed, więc w tym sensie “jakość” może spaść. – prognozuje Danske.

Pozycja zwalnia się również w przypadku wiceprzewodniczącego ds. nadzoru, gdzie Danske nie spodziewa się ponownej nominacji Randy’ego Quarlesa. Partia Demokratyczna krytykuje rozluźnienie regulacji finansowych pod rządami Quarlesa oraz to, że Rezerwa Federalna nie bierze pod uwagę ryzyka klimatycznego. Zamiast tego bardzo prawdopodobne wydaje się, że prezydent Biden nominuje Lael Brainard, co również jest bazowym scenariuszem analityków Danske.

W tym kontekście interesujące jest to, że Brainard mówiła zarówno o wnioskach dla stabilności finansowej wynikających z szoku COVID-19 (1 marca 2021 r.), jak i o implikacjach zmian klimatycznych dla stabilności finansowej (23 marca 2021 r.). Brainard mówiła też o klimacie całkiem niedawno w swoim wystąpieniu “Building Climate Scenario Analysis on the Foundations of Economic Research” (7 października 2021).

Pozostaje więc pytanie, czy Quarles odejdzie z Zarządu Rezerwy Federalnej, czy pozostanie na stanowisku zwykłego gubernatora? Kadencja Quarlesa jako prezesa wygasa w 2032 roku, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby pozostał.

Powiązane: Dolar deklasuje rywali, dzięki lepszym stopom zwrotu. Siła USD w 2022 r.

Zmiany praw do głosowania sprawią, że Fed stanie się bardziej jastrzębi

W przyszłym roku nowymi członkami FOMC z prawem głosu zostaną Loretta Mester (Cleveland Fed), Esther George (Kansas City) i James Bullard (St. Louis) (zamiast Thomasa Barkina (Richmond), Raphaela Bostica (Atlanta), Mary Daly (San Francisco) i Charlesa Evansa (Chicago)).

Głosujący w ramach FOMC w 2021 oraz w 2022 roku. Źródło: Danske

Również kolejny prezes Fed z Bostonu jest członkiem FOMC z prawem głosu. Mester, George i Bullard są uważani za bardziej jastrzębich niż przeciętny członek Fed. Tak więc, jeśli wszystko inne się nie zmieni, FOMC stanie się bardziej jastrzębi w przyszłym roku, choć Danske chce jeszcze raz podkreślić, że Rezerwa Federalna jest w dużym stopniu oparta na konsensusie.

Członkowie FOMC zazwyczaj działają na zasadzie konsensusu. Źródło: Danske

Danske wierzy, że pozwoli to utrzymać scenariusz, w którym Fed ogłosi dwie podwyżki stóp procentowych o 25 punktów bazowych w drugiej połowie przyszłego roku (we wrześniu i w grudniu), rozpoczynając tym samym proces regularnych podwyżek stóp procentowych.

Wszystko to ostatecznie przełoży się na umocnienie kursu dolara. W efekcie, para walutowa EUR/USD zdaniem Danske Banku ma spadać w kierunku 1,10 dol.

Kurs dolara w kierunku poziomów z maja 2020 roku względem euro

Wartość godziwą dla EUR/USD analitycy Danske widzą w przedziale 1,00-1,20, w zależności od zastosowanego modelu. Istnieje szereg efektów “drugiej rundy”, które mogłyby strategicznie zasygnalizować lub utrwalić słabość dolara, tych jednak na rynku jak na razie nie widać.

Należą do nich 1) szeroka deregulacja, 2) boom kredytowy oparty na dolarze, 3) dobre wyniki aktywów latynoamerykańskich Ameryki Łacińskiej, 4) negatywny dla dolara szok związany z warunkami handlu oraz 5) silny wzrost oczekiwań oczekiwań co do zarobków w Europie w porównaniu z USA. Zmiana tych czynników będzie kluczowa dla zmiany naszego poglądu na długoterminowe perspektywy dolara, ale jej brak potwierdza nasz pogląd, że osłabienie dolara jest prawdopodobnie przejściowe.

– Obniżamy naszą prognozę EUR/USD z 1,13 do 1,10 w 12M i podobnie w dłuższym horyzoncie czasowym. Odzwierciedla to nasz pogląd, że motywy rynkowe są coraz bardziej pro dolarowe. Cykl produkcyjny wyraźnie spowalnia, ale banki centralne muszą zacieśniać politykę pieniężną, aby dogonić presję inflacyjną, a to jest dość negatywne dla EUR/USD, zwłaszcza przy obecnych poziomach w okolicach 1,15-16. – komentuje Danske Bank.

Analitycy banku chcą zobaczyć eurodolara na wysokości poziomów z maja ubiegłego roku, czemu przysłużyć ma się dywergencja polityk monetarnych po obu stronach oceanu.

To również może Cię zainteresować:

Chcesz wrócić na stronę główną? Kliknij >>

Jesteśmy w Google News. Szukaj to co ważne i bądź na bieżąco z rynkiem! Obserwuj nas >>

Obejrzyj również w Comparic24.tv:
Poprzedni artykułShiba Inu (SHIB) i 3 powody dla których bańka kryptowaluty może lada dzień pęknąć
Następny artykułCzy bitcoin (BTC) przebije w tym roku barierę 100 tysięcy dolarów?
Arkadiusz Jóźwiak redaktor Comparic.pl
Education Team Manager Comparic.pl. Autor licznych webinarów i felietonów oraz tekstów edukacyjnych poruszających szeroką tematykę inwestycyjną począwszy od psychologii a na analizie technicznej i fundamentalnej skończywszy. Jako menadżer działu edukacji w Comparic Media Group wykorzystuje wykształcenie pedagogiczne i stawia ogromny nacisk na prostotę przekazywanych informacji i wiedzy. Skrupulatność i konsekwencja w działaniu zostały docenione przez wielu traderów i inwestorów, co skutkowało m.in. nominacją w konkursie organizowanym przez fundację Invest Cuffs w kategorii Dziennikarz Roku 2019. Jego artykuły znaleźć można również w magazynach FxMag oraz I Love Crypto, gdzie prowadzi swoją stałą rubrykę. To także prelegent podczas licznych konferencji m.in. Festiwalu Inteligencji Finansowej, Seminarium XM w Warszawie czy Expo Invest Cuffs. Członek Rady Nexusów przyznającej wyróżnienia osobom i podmiotom, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju branży blockchain i kryptowalut a także twórca i główny prowadzący cotygodniowych, niedzielnych odpraw traderów, w których regularnie uczestniczy kilkaset osób oraz analityk kryptowalutowy w serwisie Krypto Raport.