Joe Biden rozważa ponoć powołanie Gary’ego Genslera na zastępcę sekretarza skarbu. Ten jest byłym przewodniczącym Komisji ds. Handlu Kontraktami Terminowymi i Towarami. Do oficjalnej inauguracji prezydentury pozostało nieco ponad 50 dni.

• Coraz więcej wiemy o tym, kto będzie zasiadał w gabinecie Bidena w Białym Domu.
  • Joe Biden rozważa ponoć np. powołanie Gary’ego Genslera na zastępcę sekretarza skarbu. Ostateczne decyzje muszą zapaść w ciągu następnych ok. 50 dni.

Biden tworzy swój rząd

Prezydent w USA ma większą władzę, niż jego odpowiednik w Polsce. Stąd skład jego rady ma duże znaczenie.

Według doniesień CNBC, prezydent elekt myśli o powołaniu Gary’ego Genslera na stanowisko zastępcy sekretarza skarbu. Artykuł stwierdza, że ​​„osoby zaznajomione z tą sprawą” wspomniały nazwisko Genslera jako bardzo prawdopodobnego kandydata. Miałby on współpracować przy okazji z byłą przewodniczącą Rezerwy Federalnej Janet Yellen, którą Biden podobno planuje mianować sekretarzem skarbu.

Łączenie wody z ogniem?

Yellen i Gensler w trakcie swoich karier mieli znacząco różne poglądy na temat zasobów cyfrowych i technologii blockchain. Gensler jest obecnie starszym doradcą w Digital Currency Initiative w MIT Media Lab, które prowadzi badania nad blockchainem i cyfrowymi walutami, co sugeruje, że jest bardziej otwarty na kryptowaluty niż jego potencjalna przyszła przełożona.

Yellen w przeszłości krytykowała bowiem kryptowaluty, nazywając bitcoina w 2017 r. “czymś nieużytecznym”. Nie jest jasne, czy przez ostatnie 3 lata zmieniła zdanie na ten temat.

Gensler był też prezesem Commodity Futures Trading Commission (CFTC), w czasach, gdy prezydentem USA był Barack Obama (dokładnie od 2009 do 2014 roku), a obecnie pełni funkcję doradcy finansowego w zespole ds. transformacji duetu Biden i Harris. Był też znany z tego, że był dość rygorystycznym regulatorem w czasie swojej kadencji szefa CFTC.

Autor poleca też:

Obejrzyj również: