Naga Markets



Jak wybrać najlepszą zmywarkę gastronomiczną

Wyposażenie restauracji znacząco różni się od tego, które znamy ze swojej własnej kuchni. Sprzęty nie tylko muszą być bardziej wydajne i szybsze, ale również są znacząco większe, dzięki czemu możemy przygotowywać rzeczy sprawniej i zdecydowanie wygodniej. Nie inaczej dzieje się w przypadku czyszczenia brudnych naczyń – aby nasz lokal sprawnie funkcjonował, musimy zadbać o odpowiedniej jakości i klasy zmywarkę gastronomiczną lub zmywarko wyparzarkę . Na co zwrócić szczególną uwagę podczas jej wybierania?



1. Czym różnią się zmywarka gastronomiczna i zmywarko wyparzarka od zwykłego sprzętu?

2. Dlaczego warto wybrać zmywarkę gastronomiczną lub zmywarko wyparzarkę ??

3. Najważniejsze parametry zmywarek gastronomicznych i zmywarko wyparzarek

4. Dodatkowe wyposażenie zmywarki gastronomicznej

5. Na co zwrócić uwagę wybierając zmywarkę i zmywarko wyparzarkę gastronomiczną ?

Czym różnią się zmywarka gastronomiczna i zmywarko wyparzarka od zwykłego sprzętu?

Jak wybrać najlepszą zmywarkę gastronomicznąW restauracjach zwykle znajdziemy o wiele więcej różnego rodzaju naczyń, niż na co dzień w nawet najlepiej wyposażonej domowej kuchni. Z tego względu zachodzi potrzeba zakupu nie tylko większej zmywarki, ale również takiej, która będzie w stanie podołać wszystkim tym rzeczom. Co do zasady możemy zdecydować się na kilka wariantów:

  • zmywarkę gastronomiczną uniwersalną, przeznaczoną do mycia różnorodnych naczyń i wyposażenia kuchennego;
  • zmywarkę gastronomiczną kapturową, dedykowaną przede wszystkim bardzo dużym kuchniom;
  • zmywarkę gastronomiczną do tac i garnków, w sytuacji gdy wykorzystujemy w szczególności bardzo duże naczynia;
  • zmywarko wyparzarkę gastronomiczną do szkła, polecaną dla lokali serwujących duże ilości napojów, alkoholi i innych rzeczy wymagających szklanej zastawy.

Gdy mamy na co dzień do czynienia z różnymi rodzajami naczyń, warto zastanowić się, czy nie wybrać dwóch modeli urządzenia. W ten sposób możemy nie tylko szybciej przywrócić restauracyjną zastawę do porządku, ale również lepiej dopasować sprzęty do naszych potrzeb. Więcej na ten temat znajdziesz na stronie: gastroprodukt.pl/zmywarka-gastronomiczna.

Dlaczego warto wybrać zmywarkę gastronomiczną lub zmywarko wyparzarkę ?

Decydując się na rozbudowanie naszej kuchni o zmywarkę gastronomiczną wyświadczamy sobie bardzo dużą przysługę. Dzięki urządzeniu będziemy w stanie szybciej obsłużyć klientów, a także na raz przygotujemy większy zapas naczyń, co również przełoży się na zużycie wody i prądu w naszej restauracji. Sprzęty dedykowane do tego typu pracy są o wiele dokładniejsze i bardziej wydajne, dzięki czemu pozwalają nam pracować szybciej i jednocześnie redukować koszty.

Najważniejsze parametry zmywarek gastronomicznych i zmywarko wyparzarek

Zanim zdecydujemy się na konkretny model zmywarki do naszej restauracji, warto zwrócić uwagę na jej parametry techniczne. Do najważniejszych zaliczamy między innymi:

  • zasilanie: zwykle do wyboru mamy opcję 230V oraz 400V. Jeżeli mamy taką możliwość, lepiej jest zdecydować się na 400V, ponieważ urządzenie będzie się szybciej nagrzewało, a przez to także damy radę szybciej przygotować naczynia do ponownego użytku. Pozwoli nam to także na oszczędność energii;
  • dozowniki dla płynów: jeżeli cenimy sobie wygodę, powinniśmy wybrać model posiadający dozownik zarówno dla płynu nabłyszczającego, jak i dla środka myjącego (detergentu);
  • rodzaj odpływu: jeżeli nie posiadamy odpływu wbudowanego w podłogę w restauracji, powinniśmy wybrać model posiadający pompę odpływu lub taki do umieszczenia na specjalnej podstawce;
  • wspomaganie płukania naczyń: aby naczynia zostały poprawnie opłukane po procedurze mycia, potrzebujemy ciśnienia na poziomie co najmniej 2 barów. Jeżeli nie mamy dostępu do takiej możliwości, należy wybrać zmywarkę z pompą wspomagającą płukanie;
  • jakość wody: jeżeli woda w naszym lokalu jest twarda (plasuje się powyżej 6 punktów w skali twardości), musimy dodatkowo zaopatrzyć się w urządzenie do jej uzdatniania lub odpowiedni filtr. Jest to niezbędne dla prawidłowego działania zmywarki gastronomicznej.
  • funkcja wyparzania: uzyskanie pewności co do sterylności mytych naczyń

Dodatkowe wyposażenie zmywarki gastronomicznej

Wybierając zmywarkę do naszego lokalu gastronomicznego warto również zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje. Wiele modeli posiada na przykład nadprogramowe kieszenie na naczynia, kosze do mycia szklanek, a także drobniejsze koszyczki przeznaczone do umieszczenia w nich sztućców. Im większa zmywarka, tym więcej dodatkowej przestrzeni na naczynia. Musimy również upewnić się, że będziemy mieli dostęp do zakupu profesjonalnych środków czyszczących, ponieważ te przeznaczone do użytku domowego nie mają zastosowania w skali przemysłowej.

Na co zwrócić uwagę wybierając zmywarkę i zmywarko wyparzarkę gastronomiczną ?

Wybierając zmywarkę gastronomiczną do konkretnego lokalu warto pamiętać o tym, aby w pierwszej kolejności zdjąć wymiary z miejsca, w którym chcemy ją ustawić. W ten sposób będziemy wiedzieć, jaki model zmieści się w naszej kuchni i unikniemy konieczności wymieniania go na mniejszy lub większy. Konkretny egzemplarz zmywarki gastronomicznej powinien być również dopasowany do naszych potrzeb i średniej ilości naczyń, jakie będziemy chcieli umyć w jednym cyklu. Jeżeli nie mamy pewności, na co się zdecydować, warto zawsze zapytać o poradę specjalisty.

Artykuł partnera



Conotoxia

Dołącz do dyskusji logując się za pomocą Facebook

Obejrzyj również:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here