Choć termin publikacji raportów za rok 2017 już dawno minął to jednak najgorętsza spółka ostatnich tygodni, czyli GetBack S.A. w nocy z 2 na 3 lipca opublikował swoje sprawozdanie finansowe. Znamiennym – poza stratą netto w wysokości 1,3 miliarda złotych – jest fakt, że audytujący raport Delloitte Polska odstąpił od wyrażenia opinii na temat samego raportu.

Aż 1,3 mld PLN o przy zobowiązaniach na poziomie 1,7 mld PLN – tyle wyniosła strata netto za miniony rok obrotowy znanego windykatora, który już teraz w mediach nazywany jest AmberGold 2.0.

Dane przedstawione w sprawozdaniu rocznym nie różnią się istotnie od danych ujętych w niezaudytowanym skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym, które spółka opublikowała 30 maja 2017 roku. Skonsolidowana strata netto, wyniosła 1 352 984 zł. Wartość aktywów pracujących wyniosła 1 751 883 zł – czytamy w informacji prasowej opublikowanej przez spółkę dziś w nocy.

We wcześniejszym, nieaudytowanym raporcie spółka informowała, że jej skonsolidowana strata netto ujęciu rocznym wyniosła 1 327,13 mln zł w 2017 r. Strata operacyjna wyniosła 1 201,25 mln zł wobec 234,74 mln zł zysku rok wcześniej. Skonsolidowane przychody netto osiągnęły -302,25 mln zł w 2017 r. wobec 422,67 mln zł rok wcześniej.

Brak opinii audytora

Z powodu wagi spraw opisanych w uzasadnieniu odstąpienia od wyrażenia opinii, nie byliśmy w stanie uzyskać wystarczających i odpowiednich dowodów badania stanowiących podstawę do wyrażenia opinii z badania. Odstąpienie od wyrażenia opinii jest spójne z dodatkowym sprawozdaniem dla Komitetu Audytu wydanym z dniem niniejszego sprawozdania z badania – informuje Delloitte Polska, wynajęte przez GetBack do zaudytowania sprawozdania finansowego. Audytor nie odniósł się również do toczącego się postępowania przeciwko członkom poprzedniego zarządu spółki.

W maju informowaliśmy o złożonym do sądu wniosku o przyspieszone postępowanie układowe. Jak dotąd wniosek ten nie został rozpatrzony. Złożenie dokumentów poprzedzało zawieszenie obrotu wszystkimi instrumentami GetBack – posiadacze akcji windykatora nie są w stanie się ich pozbyć na rynku regulowanym od 17 kwietnia.

Zgodnie z zapowiedzią spółki sprawozdanie za pierwszy kwartał 2018 roku ma się ukazać 23 lipca 2018 roku.

Poprzedni artykułStrategia DBB: intraday short na AUDUSD
Następny artykułNowy wirus czyha na krypto-inwestorów. Zagrożone 2,3 mln adresów?
Adam Rak redaktor Comparic.pl
Redaktor Comparic.pl. Odpowiedzialny również za dział Wideo Comparic.pl. Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Z inwestycjami związany od 2011 roku, pierwsze doświadczenia zdobywał na GPW. Forex poznał na pierwszym roku studiów, a od końca 2013 roku jest aktywnym traderem. Jego inwestycje mają charakter typowo spekulacyjny, rzadko utrzymuje otwarte pozycje dłużej niż kilka godzin. Wyznaje zasadę wyższości księgowanych zysków, nad zyskami papierowymi. W handlu wykorzystuje głównie Price Action posiłkując się poziomami Fibonacciego.