Poniżej przedstawiamy zapis z konferencji przewodniczącej Janet Yellen po posiedzeniu FOMC. Zapis ten mogliście Państwo znalezć w trakcie konferencji w Comparic na żywo.

Janet Yellen (oświadczenie): Nastąpiła poprawa na rynku bezrobocia. Spadł odsetek osób zatrudnionych na część etatu oraz wzrosła stopa partycypacji. Inflacja jest niska i niesie to ze sobą określone zagrożenia. Sytuacja czy polityka monetarna nie zmieniła się istotnie w stosunku do poprzednich oświadczeń.

Janet Yellen (oświadczenie): warunki finansowe i gospodarcze pozostają zgodne z założeniami komitetu.

Janet Yellen (oświadczenie): prognoza bezrobocia została obniżona o 0.2% w stosunku do grudniowych prognoz. Inflacja PCE będzie zdaniem członków komitetu stopniowo zmierzała w kierunku celu inflacyjnego. Dynamika PKB nieznacznie obniżona, w dłuższym terminie w okolicy 2%

Janet Yellen (oświadczenie): bezrobocie osiągnie normalny poziom do końca 2016

Janet Yellen (oświadczenie): komitet zrewidował instrukcje wyprzedzające by lepiej prowadzić rynki w nadchodzących kwartałach.

Janet Yellen (oświadczenie): komitet utrzyma obecny poziom stopy FF długo po przekroczeniu progu 6.5% stopy bezrobocia. Zwłaszcza jeśli inflacja będzie utrzymywała się poniżej celu.

FOMC: rozpoczyna się sesja Q&A

Janet Yellen: Zmiana instrukcji wyprzedzających wynika z bliskiego przebicia progu bezrobocia 6.5%. Nie znaczy to, że ten próg nie był potrzebny. Był on bardzo dobrym narzędziem komunikacji z rynkami, jednak teraz rynki potrzebują informacji nt. tego co będzie po przekroczeniu tego progu.

Janet Yellen: daliśmy jasno do zrozumienia, że bezrobocie powyżej 6,5% jest dalekie od normalnego i że nie podniesiemy stopy FF póki jest powyżej. Teraz właściwa będzie ocena większej ilości informacji.

Janet Yellen: jesteśmy w pełni poświęceni osiągnięciu celu inflacyjnego.

Janet Yellen: rynek pracy poprawia się szybciej niż się spodziewaliśmy. Stąd pewnie nieco wyższe projekcje stopy FF. Jednak jest to tylko wyraz opinii członków komitetu. Nie jest to z góry ustalona ścieżka. Zgadzamy się co do tego, że obecny poziom FF zostanie utrzymany jeszcze po zakończeniu QE, więc będziemy jeszcze raz przyglądali się tym projekcjom jesienią. Uprzedzam, że te kropki (w projekcji FF) będą się jeszcze zmieniały. Nie sądzę by należało zbyt wiele doszukiwać się w tych kropkach. Polityka monetarna będzie uzależniona od ewoluującej sytuacji w gospodarce.

Janet Yellen: Pogoda odegrała istotną rolę w słabszych odczytach gospodarczych w ostatnim czasie.

Janet Yellen: Częściowo też byliśmy zbyt optymistyczni odnośnie miesięcznej dynamiki w gospodarce. Jednak jeśli popatrzeć na miesiące od grudnia do marca, poglądy komitetu na gospodarkę nie uległy zmianie.

Janet Yellen: zdecydowaliśmy się zmniejszać QE w regularnych transzach i zakończymy prawdopodobnie tej jesieni. Trudno powiedzieć kiedy zaczną się podwyżki stóp procentowych, może to być 6 miesięcy od zakońćzenia QE, jednak wszystko zależy od warunków gospodarczych.

Janet Yellen: rynek nieruchomości stoi w obliczu dużego demograficznego potencjału, spodziewam się, że aktywność w budownictwie wzrośnie w przyszłości.

Janet Yellen: moja kadencja nie będzie wiele różniła się od kadencji Bena Bernanke. Chciałabym, żeby Fed był bardziej uczulony na zagrożenia, jednak kadencja Bernanke była bardzo dobra – byłam wiceprzewodniczącą FOMC wtedy – i chciałabym, żeby ta linia była kontynuowana.

Janet Yellen: uważnie przyglądamy się sytuacji na Ukrainie. Nie widzimy istotnych reperkusji na rynkach globalnych, jednak w przypadku eskalacji mogą być problemy.

Koniec konferencji

Link do nagrania z konferencji.

Obejrzyj również: