Brytyjski regulator rynków finansowych, Financial Conduct Authority (FCA) opublikowało dziś swoje stanowisko wobec kryptowalut oraz instrumentów finansowych opartych o ich wycenę. Jak na rynek patrzy FCA?

Regulator zdaje sobie sprawę z rosnącej popularności tokenów kryptograficznych oraz powiązanych z nimi aktywów. Choć same kryptowaluty nie są regulowane przez brytyjskie prawo, to jednak już produkty inwestycyjne oparte o wycenę kryptowalut – już tak.

Derywatywy, takie jak choćby kontrakty różnic kursowych (Contract For Difference, CFD) są objęte przepisami MIFID II – przypomina FCA zaznaczając jednocześnie, że same kryptowaluty już takimi przepisami objęte nie są. Podmioty oferujące obrót instrumentami pochodnymi opartymi o wycenę kryptowalut muszą jednak spełniać wszystkie wymogi FCA oraz wytyczne Komisji Europejskiej – czytamy w oświadczeniu regulatora.

Zatem obrót, pośrednictwo w obrocie, doradztwo czy świadczenie innych usług związanych z obrotem derywatami opartymi o wycenę kryptowalut wymaga wydania zgody przez FCA. Odnosi się to zarówno do kontraktów futures, opcji jak i kontraktów różnic kursowych (CFD) na kryptowaluty lub tokeny kryptograficzne.

Traderzy mogą spać spokojnie

Oświadczenie FCA odnosi się do osób prawnych, które związane są z handlem lub obrotem instrumentami opartymi o wycenę kryptowalut. My, jako inwestorzy detaliczni jesteśmy zwolnieni z przymusu rejestracji i ubiegania się o autoryzację brytyjskiego regulatora aby móc swobodnie handlować instrumentami powiązanymi z rynkiem kryptowalut.

Poprzedni artykułPrognozy Dużych Graczy przed dzisiejszymi payrollsami
Następny artykułNajciekawsze setupy dnia – 6.04.2018
Adam Rak redaktor Comparic.pl
Redaktor Comparic.pl. Odpowiedzialny również za dział Wideo Comparic.pl. Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Z inwestycjami związany od 2011 roku, pierwsze doświadczenia zdobywał na GPW. Forex poznał na pierwszym roku studiów, a od końca 2013 roku jest aktywnym traderem. Jego inwestycje mają charakter typowo spekulacyjny, rzadko utrzymuje otwarte pozycje dłużej niż kilka godzin. Wyznaje zasadę wyższości księgowanych zysków, nad zyskami papierowymi. W handlu wykorzystuje głównie Price Action posiłkując się poziomami Fibonacciego.