EBC, ECB, europejski bank centralny, bank, euro, ComparicEuropejski Bank Centralny (EBC), 26 kwietnia zdecydował się utrzymać ścieżkę swojej dotychczasowej polityki pieniężnej bez zmian, pozostawiając stopy procentowe na tym samym poziomie i wprowadzając jedynie kosmetyczne modyfikacje do treści oświadczenia polityki pieniężnej. W efekcie, wszystko zależne jest od Mario Draghi’ego, który zabierze głos o 14:30. Decyzja banku nie wywołała wyraźniejszych ruchów na parach z euro.

Na dzisiejszym posiedzeniu Rada Prezesów EBC postanowiła, że stopa procentowa podstawowych operacji refinansujących oraz stopy kredytu w banku centralnym i depozytu w banku centralnym na koniec dnia pozostaną na niezmienionym poziomie, odpowiednio 0,00%, 0,25% oraz −0,40%. Rada Prezesów oczekuje, że podstawowe stopy procentowe EBC pozostaną na obecnym poziomie przez dłuższy okres, zdecydowanie przekraczający horyzont czasowy zakupów aktywów netto” – informuje komunikat prasowy EBC.

Jeśli chodzi o niestandardowe środki polityki pieniężnej, Rada Prezesów potwierdza, że zamierza prowadzić zakupy aktywów netto, na obecnym poziomie 30 mld euro miesięcznie, do końca września 2018, a w razie potrzeby jeszcze dłużej – w każdym razie tak długo, aż stwierdzi trwałe dostosowanie ścieżki inflacji odpowiadające celowi inflacyjnemu. Eurosystem będzie reinwestować spłaty kapitału z tytułu zapadających papierów wartościowych nabytych w ramach programu skupu aktywów przez dłuższy czas po zakończeniu zakupów aktywów netto, a w każdym razie tak długo, jak długo będzie istniała taka potrzeba. Przyczyni się to do zapewnienia zarówno korzystnych warunków płynnościowych, jak i odpowiedniego nastawienia polityki pieniężnej.

Treść krótkiego oświadczenia PolMon pozostała więc praktycznie bez zmian w stosunku do publikacji marcowej. Konferencję prasową z udziałem M. Draghi’ego można śledzić bezpośrednio w serwisie YouTube:

Jeżeli chodzi o reakcję EUR na najnowsze doniesienia z EBC, to w pierwszej minucie Eurodolar przesuwał się w zakresie zmienności kilkunastu pipsów testując opór intraday wyznaczany przez czwartkowe maksima. Od dołu cenę blokuje obecnie 33SMA, natomiast w szerszej perspektywie PP M2 na 1,2160 powinien zatrzymać niedźwiedzią szarżę:

EUR/USD M15