Na stronie giełdy kryptowalutowej Bitmarket, której strona w tym tygodniu przestała odpowiadać pojawiło się oświadczenie dyrektora Kvadratco (spółki będącej operatorem giełdy), Marcina Aszkiełowicza. Serwis Bitmarket.pl z dniem 8 lipca kończył działalność w związku z utratą płynności, informowała w poniedziałek strona internetowa giełdy.

Prezes Bitmarket odcina się od zarzutów o defraudację środków, złoży zeznania w prokuraturze

Zaprzestanie działalności giełdy Bitmarket wywołało sporą burze w polskim środowisku kryptowalutowym, a jej klienci zaczęli zadawać pytania dotyczące możliwości zdeponowanych na niej środków. Ciszę medialną ze strony podmiotu przerwał dyrektor Kvadratco, spółki zarządzającej platformą do wymiany kryptowalut. Pełna treść oświadczenia poniżej:

“Żadna z osób, które zarządzały na przestrzeni lat giełdą Bitmarket, nigdy nie defraudowała środków Klientów. Jestem przekonany o swojej uczciwości i dobrej woli i będę jej bronił w trakcie postępowania sądowego.

Ogromna dziura, o której poinformowałem w ostatnich dniach Zarząd IQ Partners, jest wynikiem sytuacji nadzwyczajnych i błędów w zarządzaniu, popełnionych przez osoby faktycznie zarządzające wówczas giełdą, które miały miejsce w pierwszych dwóch latach działalności giełdy, po jej przejęciu z Aftermarket, min. włamaniu hakerskiemu na serwery giełdy, w wyniku którego z kont kilku użytkowników oraz kont technicznych giełdy, zginęło ponad 600 BTC. Sprawę kradzieży prowadziła olsztyńska delegatura PG Policji.

W sprawie powyższych okoliczności w najbliższych dniach złożę szczegółowe zeznania w prokuraturze prowadzącej postępowanie przygotowawcze.

Posiadam szereg niezbitych dowodów, na wytłumaczenie ujemnego salda środków.

Ich przybliżone saldo wynosiło już w 2017 roku ok. 2300 BTC, liczoną dla wszystkich kryptowalut i FIAT. Osoby faktycznie zarządzające wówczas giełdą, mając świadomość tej ogromnie trudnej sytuacji, zostawiły mnie samego z problemem ogromnego deficytu. Przez ostatnie 2 lata robiłem z całym zespołem wszystko, aby wyprowadzić firmę z tej patowej sytuacji.

Dziesiątki rozmów z inwestorami, spotkań i pomysłów rozwoju, nie przyniosły niestety poprawy sytuacji. Galopujący wzrost kursu kryptowalut zmuszał nas niejednokrotnie do podejmowania niekorzystnych działań w celu utrzymania płynności giełdy.

Do ostatnich dni żyłem nadzieją, że uda się uniknąć tej katastrofy – dla setek Klientów i mojej osobistej.

Jestem na skraju wytrzymałości fizycznej i emocjonalnej. Zaszczuty i ścigany przez poszkodowanych Klientów.

Mogę teraz tylko prosić o wybaczenie, cierpliwość i prawo do obrony. Nie byłem i nie jestem oszustem. Zostałem zostawiony przez wspólników sam, na tonącym okręcie, naiwnie wierząc, że uda się nim dopłynąć do portu”

PSB i TJS szukają poszkodowanych klientów. IGBNiT chce zorganizować sąd polubowny

W związku z zaprzestaniem działalności giełdy Bitmarket, Polskie Stowarzyszenie Bitcoin (PSB) oraz fundacja Trading Jam (TJS) poszukują poszkodowanych klientów, które chcą uzyskać informacje o możliwości odzyskania zdeponowanych środków. W tym celu TJS organizuje w czwartkowy wieczór spotkanie z klientami giełdy.

O komentarz w sprawie poproszony został prezes Izby Gospodarczej Blockchain i Nowych Technologii (IGBiNT), Robert Wojciechowski. Jak zauważa, na razie jest zbyt wcześnie, aby oceniać powody decyzji giełdy i należy poczekać na dalsze informacje w tej sprawie. Sama Izba jest natomiast gotowa działać jako mediator inwestorów i giełdy w ramach sądu polubownego.

„Z punktu widzenia Izby mamy nadzieję, że właściciele rozliczą się z osobami, które posiadały środki na giełdzie. Oczywiście na rynku toczy się duża burza, bądźmy jednak szczerzy; musimy poczekać chwilę na ruch ze strony właścicieli. Izba posiada powołany sąd polubowny (…) i z dużą przyjemnością podejmiemy się mediacji w roli organu pierwszej instancji” – mówił na antenie Comparic24.tv prezes IGBNiT, Robert Wojciechowski.

Dla Comparic24.tv upadek Bitmarket komentował również popularny polski youtuber kryptowalutowy, Mike Satoshi: