danske bank logoPrzedstawiciele Danske Bank nie spodziewają się żadnych zaskakujących decyzji podczas posiedzenia FOMC (27-28 stycznia), którego wyniki poznamy w oświadczeniu publikowanym jutro o godzinie 20:00 naszego czasu.

Jasnym potwierdzeniem tego faktu ma być brak konferencji prasowej lub aktualizacji projekcji gospodarczych w agendzie Federalnego Komitetu Otwartego Rynku. Jedyne dane jakie otrzymamy to oświadczenie. Zwrócimy w nim uwagę na aktualizację długoterminowych celów oraz polityki monetarnej – jest to jednak standardowe działanie podczas pierwszego posiedzenia FOMC każdego roku.

Danske Bank twierdzi, że zmiany się pojawią, będą jednak niewielkie. Po raz kolejny przeczytamy, że Komitet cierpliwie odnosi się co do normalizacji polityki monetarnej. Podczas grudniowej konferencji prasowej Prezes Janet Yellen stwierdziła, że cierpliwość przełożyły się na wstrzymanie od decyzji dot. Podwyżki stóp przez co najmniej kolejne dwa spotkania. W związku z tym szanse na jakiekolwiek istotniejsze decyzje podjęte w marcu lub kwietniu są bliskie zeru.

Podsumowując, Danske Bank nie przewiduje żadnej silniejszej reakcji rynku na jutrzejsze oświadczenie. O wiele istotniejsze mogą okazać się sygnały w najbliższych wystąpieniach poszczególnych członków FEDu. Analitycy banku nadal trzymają się prognoz mówiących, że pierwsza podwyżka w wysokości 25 punktów bazowych będzie miała miejsce w połowie roku – najprawdopodobniej w czerwcu. Kolejne podwyżki będą miały miejsce natomiast w sporych odstępach czasowych.

Czy w związku z tym korekta na EUR/USD po zeszłotygodniowych spadkach będzie niezagrożona?

EURUSDH4 27.01

Obejrzyj również: