Naga Markets



cukier1Po raz pierwszy od ponad pięciu lat, w sezonie 2015-2016 możemy mieć do czynienia z niedoborem produkcji cukru w związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na ten surowiec. Australijska Green Pool w swoim najnowszym raporcie prognozuje niedobór produkcji cukru w ciągu następnych 12 miesięcy na poziomie 5.6 mln ton. Może to być pierwszy sygnał  na rozpoczęcie nowego cyklu, który jest związany z ostatnimi anomaliami klimatycznymi spowodowanymi efektem El Nino.

Jeżeli nawet produkcja cukru pozostanie na tym samym poziomie, światowe spożycie rośnie o 2.5% rocznie. Ale ostatnie prognozy z Azji Południowej, Afryki czy Ameryki Centralnej i Południowej nie napawają zbytnim optymizmem:

  • Indie ograniczyły produkcję do 26.5 mln ton.
  • Filipiny, Wietnam i Indonezja zmniejszyły prognozy zbiorów w związku z długotrwała suszą
  • władze Południowej Afryki podały właśnie, że w tym roku spodziewają się wyprodukować tylko 1.69 mln ton cukru, najmniej w historii

Z drugiej strony rosną obawy o uprawy trzciny cukrowej w Brazylii, w związku z falą deszczów i możliwością pozostawienia części upraw niezebranych na polach. Dołożyć do tego wszystkiego należy decyzję firmy Petrobas o podwyżce cen benzyny. Zwiększyło to zapotrzebowanie na etanol wytwarzany z trzciny cukrowej co jeszcze bardziej ograniczy dostępność surowca potrzebnego do produkcji cukru. Największy importer cukru na świecie Chiny, według International Sugar Organization, wyprodukuje o 10 % mniej słodkiego surowca w latach 2015-2016, co przełoży się na zwiększone zakupy przez Państwo Środka.

Kontraktami na surowce możesz handlować u brokera XM oraz u HFT Brokers .

Nie dziwi więc silna reakcja cen cukru na te wszystkie wiadomości. Trend wzrostowy trwa już nieprzerwanie od 7 tygodni i cena własnie dotarła do kolejnego ważnego oporu 14.06. Jest to dół Kumo i linia (1/8)P. Pierwszy poziom wsparcia stanowi teraz Senkou Span B 13.53 i następnie (0/8)P 12.50. Jeżeli przez następne tygodnie cena cukru utrzyma się powyżej tego poziomu to następny opór stanowi dopiero Kijun-sen na wykresie miesięcznym 15.11.

cukier

A skąd się wzięło powiedzonko “cukier krzepi”?

W 1931 roku Melchior Wańkowicz wymyślił slogan reklamowy “cukier krzepi”, za który otrzymał astronomiczną w tamtych czasach sumę 5 tys. złotych. Cukier w drugiej Rzeczpospolitej był towarem akcyzowym, za który państwo rokrocznie uzyskiwało dochody porównywalne z rocznymi wydatkami na utrzymanie i budowę wszystkich dróg krajowych. O ile zaraz po po odzyskaniu niepodległości większość cukrowni była zniszczona i panował deficyt tego artykułu, to w późniejszym okresie eksport cukru stanowił poważny zastrzyk dewiz dla kraju.

cukier krzepi



Conotoxia

Dołącz do dyskusji logując się za pomocą Facebook

To również Cię zainteresuje - Comparic24.tv

Poprzedni artykułVoxel [VOX] – Analiza na zamówienie
Następny artykułCzy będą wzrosty na złocie? [WIDEO]
Od prawie 30 lat zajmuje się zawodowo inwestowaniem na rynkach kapitałowych. Zaczynając od tradycyjnych form inwestowania, czyli w akcje i obligacje, jego zainteresowanie skierowało się na rynki inwestycji alternatywnych: surowce, nieruchomości i rynek sztuki. Od lat współpracuje z portalami inwestycyjnymi, gdzie pisze artykuły i prowadzi wykłady z budowy systemów inwestycyjnych, psychologii inwestowania i zarządzania kapitałem. Pracuje także jako Art Advisor w Galerii Kolekcjoner pomagając budować kolekcje głównie młodej sztuki, ze szczególnym uwzględnieniem ich aspektu inwestycyjnego.

1 KOMENTARZ

  1. Trend jest niesamowity.

    Niezbyt często coś takiego się trafia, dlatego wydaje się, że warto podbierać korekty.

    Fajny artykuł Andrzej!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here