janet_yellenWczoraj o godzinie 20:00 Federalny Komitet Otwartego Rynku (FOMC) podzielił się wynikami posiedzenia polityki monetarnej (27-28 stycznia), które przybrało formę standardowego oświadczenia. Pełny jego tekst dostępny jest na stronie FED. Poniżej prezentujemy natomiast reakcje 10 największych banków na publikację Komitetu, skupiając się przede wszystkim na prognozach odnośnie potencjalnego momentu podwyżki stóp procentowych w USA.

• Barclays – nadal wierzymy, że FED podniesie stopy w czerwcu tego roku, jednak wczorajsze oświadczenie zwiększyło ryzyko przesunięcia w czasie tej decyzji.
  • BofA Merrill – bazowe założenie o normalizacji dopiero we wrześniu nadal jest aktualne. Więcej na ten temat powinniśmy dowiedzieć się po publikacji protokołów z posiedzenia w przeciągu następnych trzech tygodni. Jedno jest pewne – oświadczenie delikatnie wsparło USD.
  • BNP Paribas – spodziewamy się pierwszej podwyżki w czerwcu. Następne posiedzenie oraz dane, które zostaną opublikowane przed jego rozpoczęciem (między innymi NFP) okażą się kluczowe. W marcu odbędzie się również konferencja prasowa FEDu, którą będziemy bacznie śledzić.
  • ANZ – oświadczenie bardziej gołębie niż w grudniu, jednak pozostaje w zgodzie z dotychczasową polityką FOMC, na podstawie której wszyscy wyceniają normalizację w połowie roku.
  • Rabobank – Naszym zdaniem FOMC nie będzie w stanie odznaczyć wszystkich zadań w trakcie wakacji, co doprowadzi do przesunięcia w czasie podwyżki stóp na Q4 2015.
  • Credit Agricole – bazując na komentarz publikowanym przez Janet Yellen odnośnie „cierpliwości” możemy stwierdzić, że FED nie ma zamiaru normalizować polityki w przeciągu kilku następnych spotkań.
  • CIBC – cierpliwość w stosunku co do podwyżki stóp jak na razie jest w FED jednogłośna. Mamy nadzieję, że podczas marcowego spotkania ulegnie to zmianie i coraz więcej członków zacznie wykazywać chęć normalizacji.
  • SEB – Komite3t spodziewa się stopniowego wzrostu inflacji w kierunku 2% w skali średnioterminowej. Normalizacja w czerwcu cały czas więc jest jak najbardziej możliwa. Bardziej prawdopodobny scenariusz mówi jednak o pierwszej podwyżce we wrześniu.
  • Danske – tak jak się spodziewaliśmy oświadczenie FOMC zawierało w sobie jedynie niewielkie aktualizacje dotychczasowej retoryki. Powtórzyło się zdanie o cierpliwości w stosunku do normalizacji polityki pieniężnej. W marcu i kwietniu na pewno nie doczekamy się więc podwyżek stóp FEDu.
  • NAB – FOMC ma dwa rozwiązania. Albo luzować na przełomie połowy roku albo wstrzymać się z decyzją. Nie zmienia to jednak faktu że prędzej czy później będzie musiała ona zapaść.

Obejrzyj również: