Autor: Jimmy Baikovicius / Flickr.com

Thomas Borgen, CEO Danske Bank A/S zdecydował się zrezygnować ze stanowiska w związku z zarzutami dla banku o pranie pieniędzy pochodzących z Rosji oraz byłych państw ZSRR w estońskim oddziale.

Jak pisaliśmy już 4 września br., z raportu firmy doradczej Promontory Financial wynika, że w 2013 roku estoński oddział Danske Banku przetrzymywał 30 mld dolarów należących do nierezydentów, a liczba transakcji bliska była 80.000. To bardzo duża kwota i wolumen transakcji jak na tak niewielki oddział i według osoby zaznajomionej ze sprawą, z pewnością wzbudzała zainteresowanie.

Kwota rośnie

Z kolei 17 września br. pisaliśmy o doniesieniach Wall Street Journal. Dziennik ten podał, że  amerykańskie organy ścigania rozpoczęły dochodzenia w sprawie prania brudnych pieniędzy w Danske Bank. W proceder ten zaangażowane rzekomo były także banki Citigroup i Deutsche Bank, a śledczy zaangażowali się w sprawę po tym jak przed ponad dwoma laty do SEC została złożona poufna skarga od sygnalisty.

Szacuje się, że w latach 2007-2015 przez rachunki klientów nierezydentów prowadzone w estońskim oddziale Danske Bank przepłynęło 150 miliardów USD – z takich krajów jak Rosja, Azerbejdżan i Mołdawia. W publikacji WJS dodano, że śledczy banku nie ujawnili, czy całą kwotę należy uznać za podejrzaną.

Jeśli chodzi o całkowite przepływy gotówki w estońskim oddziale, Danske nie potrafi podać dokładnej kwoty, natomiast szacunkowa to około 234 mld dolarów. Kwota ta stanowi niemal dziewięciokrotność PKB tego niewielkiego, bałtyckiego kraju, a przy tym nasuwa pytania na ile poważne były procedury zapobiegania praniu pieniędzy.

Inwestuj w akcje na GPW z prowizją 0,2% min. 2,99 PLN oraz w akcje zagraniczne z prowizją 0,12% min. 4,99 USD/EUR. Sprawdź konto demo oraz konto rzeczywiste w XTB.

Borgen pozostanie do czasu znalezienia zastępstwa

Thomas Borgen kierował Danske od 2013 roku. Po tym skandalu zdecydował się ustąpić ze stanowiska. Pozostanie na nim jedynie do czasu znalezienia swojego następcy.

W oświadczeniu powiedział: “Oczywiste jest, że Danske Bank nie wywiązał się ze swojej odpowiedzialności w przypadku ewentualnego prania pieniędzy w Estonii. Bardzo tego żałuję.”

Jednak według Financial Times, Borgen zignorował wezwania do ograniczenia skali działalności w estońskim oddziale, gdy ostrzegano go przed praniem brudnych pieniędzy. Z protokołu, który ujrzał dziennikarz wynika, że prezes był o tym poinformowany na spotkaniu w październiku 2013 roku.

Coinquista

Poprzedni artykułO wykresach ani słowa: EUR/NZD, USD/CHF, AUD/CAD
Następny artykułUlubionej YouTuberce zapłacisz w XRP
Zafascynowany rynkiem Forex i aktywnie z nim związany od 2013 roku. Trader krótko- i średniterminowy stosujący swing trading. Do swoich analiz wykorzystuje Price Action pozwalające zrozumieć, co tak naprawdę dzieje się na rynku. Na pierwszym planie stawia spekulację w momentach przewagi, prostotę, zarządzanie ryzykiem, a przede wszystkim dyscyplinę. Prelegent podczas Price Action Day oraz Seminarium XM w Warszawie. Wolne chwile spędza na treningach kalisteniki i sztuk walki.