Autor: Jimmy Baikovicius / Flickr.com

Thomas Borgen, CEO Danske Bank A/S zdecydował się zrezygnować ze stanowiska w związku z zarzutami dla banku o pranie pieniędzy pochodzących z Rosji oraz byłych państw ZSRR w estońskim oddziale.

Jak pisaliśmy już 4 września br., z raportu firmy doradczej Promontory Financial wynika, że w 2013 roku estoński oddział Danske Banku przetrzymywał 30 mld dolarów należących do nierezydentów, a liczba transakcji bliska była 80.000. To bardzo duża kwota i wolumen transakcji jak na tak niewielki oddział i według osoby zaznajomionej ze sprawą, z pewnością wzbudzała zainteresowanie.

Kwota rośnie

Z kolei 17 września br. pisaliśmy o doniesieniach Wall Street Journal. Dziennik ten podał, że  amerykańskie organy ścigania rozpoczęły dochodzenia w sprawie prania brudnych pieniędzy w Danske Bank. W proceder ten zaangażowane rzekomo były także banki Citigroup i Deutsche Bank, a śledczy zaangażowali się w sprawę po tym jak przed ponad dwoma laty do SEC została złożona poufna skarga od sygnalisty.

Szacuje się, że w latach 2007-2015 przez rachunki klientów nierezydentów prowadzone w estońskim oddziale Danske Bank przepłynęło 150 miliardów USD – z takich krajów jak Rosja, Azerbejdżan i Mołdawia. W publikacji WJS dodano, że śledczy banku nie ujawnili, czy całą kwotę należy uznać za podejrzaną.

Jeśli chodzi o całkowite przepływy gotówki w estońskim oddziale, Danske nie potrafi podać dokładnej kwoty, natomiast szacunkowa to około 234 mld dolarów. Kwota ta stanowi niemal dziewięciokrotność PKB tego niewielkiego, bałtyckiego kraju, a przy tym nasuwa pytania na ile poważne były procedury zapobiegania praniu pieniędzy.

Newsy Comparic wspiera broker ALFA-FOREX z licencją CySEC od 2004 r. SPRAWDŹ niskie spready, konta PAMM i kantor walut

Borgen pozostanie do czasu znalezienia zastępstwa

Thomas Borgen kierował Danske od 2013 roku. Po tym skandalu zdecydował się ustąpić ze stanowiska. Pozostanie na nim jedynie do czasu znalezienia swojego następcy.

W oświadczeniu powiedział: “Oczywiste jest, że Danske Bank nie wywiązał się ze swojej odpowiedzialności w przypadku ewentualnego prania pieniędzy w Estonii. Bardzo tego żałuję.”

Jednak według Financial Times, Borgen zignorował wezwania do ograniczenia skali działalności w estońskim oddziale, gdy ostrzegano go przed praniem brudnych pieniędzy. Z protokołu, który ujrzał dziennikarz wynika, że prezes był o tym poinformowany na spotkaniu w październiku 2013 roku.

STO

Poprzedni artykułO wykresach ani słowa: EUR/NZD, USD/CHF, AUD/CAD
Następny artykułUlubionej YouTuberce zapłacisz w XRP
Starszy redaktor sekcji Forex Comparic.pl. Zafascynowany rynkiem Forex i aktywnie z nim związany od 2013 roku. Trader krótkoterminowy stosujący swing trading. Do swoich analiz wykorzystuje Price Action pozwalające zrozumieć, co tak naprawdę dzieje się na rynku. Na pierwszym planie stawia spekulację w momentach przewagi, prostotę, zarządzanie ryzykiem, a przede wszystkim dyscyplinę. Wolne chwile spędza na bieganiu oraz treningach sztuk walki.