Theresa MayWczoraj, brytyjska Premier Theresa May spotkała się w swym biurze z Grahamem Brady’m, ważnym członkiem Parlamentu z ramienia Partii Konserwatywnej. Dyskusja była napiętą, toczyły się bowiem losy May na stanowisku premiera Wielkiej Brytanii. May ma podjąć ostatnią próbę sfinalizowania Brexitu, później ustąpi ze stanowiska.

Brak postępów w negocjacjach nad Brexitem sprawił, że członkowie Partii Konserwatywnej stracili cierpliwość i domagali się ustąpienia obecnej premier ze stanowiska. Ta jednak w ramach obowiązujących przepisów pozostaje “nietykalna” do końca obecnego roku po uzyskaniu w grudniu 2018 roku wotum zaufania.

Posłowie nie zamierzają się jednak godzić na sprawowanie przez Theresę May obowiązków premiera aż tak długo. Wczoraj informowaliśmy o potencjalnej zmianie obecnie obowiązujących przepisów, co umożliwiłoby kolejne głosowanie nad wotum zaufania jeszcze przed końcem 2019 r. Jednak tego kroku uda się uniknąć w związku z wczorajszym zobowiązaniem brytyjskiej premier.

Ostatnia szansa na Brexit z Theresą May na stanowisku premiera?

Ostatnią próbę uporządkowanego wyprowadzenia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, Theresa May podejmie na początku czerwca. Wtedy ma ona złożyć w Parlamencie projekt ustawy (Withdrawal Agreement Bill), który prawnie unormuje “rozwód” z UE.

Niezależnie od tego czy ustawa “przejdzie” w Izbie Gmin, czy też nie, Theresa May ma się ponownie spotkać z Brady’m, by ustalić harmonogram jej ustąpienia ze stanowiska. Czasu nie zostało zbyt wiele, a zatem aspirujący na premiera UK już zaczęli swoją kampanię.

Kurs funta osuwa się 10-tą sesję z rzędu

Notowania funta szterlinga w relacji do dolara osuwają się dziś 10 raz z rzędu. Jak widać na wykresie dziennym GBP/USD poniżej, w tym tygodniu sprzedającym udało się pokonać dołek przy 1,2865.

Obecnie, cena znajduje się bardzo blisko kolejnego wsparcia w okolicach dołka z lutego br. na 1,2772. Jego pokonanie otwierałoby drogę dalszym spadkom, gdzie kluczowe wsparcie widoczne jest dopiero w okolicach ubiegłorocznych minimów (1,2475).

Szukasz regulowanego brokera (ASIC oraz CySEC) z niskimi spreadami? Być może oferta brokera Royal, partnera głównego kongresu InvestCuffs 2019 jest właśnie dla Ciebie! Spready od 0-pipsów i ponad 125 instrumentów>>

Kurs funta do dolara (GBP/USD) - wykres dzienny - 17 maja 2019
Kurs funta do dolara (GBP/USD) – wykres dzienny – 17 maja 2019