Giełda kryptowalut BitBay wraz z Fundacją TVS zorganizowała w marcu zbiórkę na rzecz wsparcia służby zdrowia w walce z COVID-19. Ostatnia część środków zgromadzonych podczas tej akcji zostanie przekazana do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego SP ZOZ Zespołu Szpitali Miejskich w Chorzowie na zakup stanowiska do resuscytacji i badania noworodków.

BitBay wraz z Fundacją TVS zorganizowała w marcu zbiórkę na rzecz walki z COVID-19

BitBay oraz społeczność kryptowalut łącznie przekazali ponad 170 000 zł na walkę z koronawirusem.

Już na początku epidemii, zarząd giełdy wsparł kwotą 100 000 zł Wojewódzki Szpital Specjalistyczny Megrez Sp. z o. o. w Tychach, która została przeznaczona na niezbędnego sprzętu oraz środków sanitarnych chroniących lekarzy i pracowników medycznych.

Następnie została uruchomiona strona zbiórki w kryptowalutach i złotówkach. Dzięki hojności społeczności kryptowalut w Polsce udało się przekroczyć zakładany cel zbiórki o ponad 20 000 zł. Po podliczeniu wpłat w złotówkach oraz po bez prowizyjnym przewalutowaniu datków w kryptowalutach zbiórka zakończyła się z kwotą 70 062,69 PLN.

Kup Bitcoin i inne cyfrowe waluty za pośrednictwem giełdy numer 1 w Polsce. Skorzystaj z szybkich wpłat i wypłat, dołączając do grona ponad 800 tys. użytkowników
SPRAWDŹ NAS

Pierwsza część środków w wysokości 10 000 PLN została przekazana Polskiemu Towarzystwu Ratowników Medycznych w Tychach na zakup namiotu medycznego, który posłuży jako punkt medyczny lub szpital polowy dla pacjentów Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego Megrez Sp. z o.o. w Tychach.

Druga transza w kwocie nieco ponad 60 000 PLN została przeznaczona na wyposażenie stanowiska do resuscytacji i badania noworodków placówki SP ZOZ Zespół Szpitali Miejskich w Chorzowie, a dokładnie tamtejszego Szpitalnego Oddziału Ratunkowego.

Sprzęt ten umożliwi szybszy powrót do zdrowia dzieciom, które już w tym momencie potrzebują pomocy w leczeniu koronawirusa, ale również noworodkom i matkom, u których zdiagnozowano COVID-19. Stanowisko do resuscytacji oraz badania noworodków pozwoli na natychmiastową walkę z powikłaniami u najmłodszych pacjentów.

Zbiórkę silnie wsparła społeczność kryptowalut, organizacje i portale.

Warto przeczytać również: