Naga Markets



Siedziba Barclays’ | Tom Page, CCL

Według rekomendacji tradingowej FX, którą Barclays Capital przygotowuje co tydzień dla swoich klientów, inwestorzy korzystający ze strategii makro-technicznych powinni rozważyć zakup EUR/SEK oraz sprzedaż EUR/USD.

Barclays twierdzi, że za otworzeniem długich pozycji na euro do szwedzkiej korony przemawiają następujące czynniki:

„Szwedzka korona po raz kolejny znalazła się pod presją inflacyjną, po opublikowaniu w ubiegłym tygodniu nowych danych. Chociaż oczekujemy skromnego odwrócenia w lutym, to raportowany spadek (-1,2% w porównaniu miesięcznym) ożywi oczekiwania odnośnie dalszych gołębich instrukcji wyprzedzających (chociaż na tym etapie nie spodziewamy się jeszcze poważnych zmian ze stron Riksbanku).

W tym tygodniu jedną z najważniejszych informacji będzie PKB za czwarty kwartał 2013 roku (28 lutego). Nasi ekonomiści (przewidywany wzrost 0,4% w ujęciu kwartalnym) są mniej pozytywnie nastawienieniż analitycy Riksbanku prognozujący 0,5% wzrostu PKB. Jesteśmy bowiem przekonani, że miesięczne dane odnośnie produkcji oraz zapasów mogą negatywnie odbić się na wzroście gospodarczym” – czytamy w rekomendacji Barclays.

Prognoza techniczna dla EUR/SEK | efxnews.com

Co do krótkich pozycji na euro do dolara amerykańskiego w tygodniowej prognozie FX banku czytamy:

„Nasi ekonomiści oczekują, że lutowa inflacja HIPC spadnie poniżej 0,6% r/r, na co wpływ będzie miał przede wszystkim znaczny spadek cen energii (o 0,7%). Spodziewamy się jednocześnie utrzymania inflacji bazowej na stałym poziomie (0,8% r/r). Dla EBC będzie to jedna z najważniejszych zmiennych przed zaplanowanym na marzec spotkaniem. Przewidujemy, że Europejski Bank Centralny będzie dalej luzował swoją politykę – jest to główny czynnik determinujący nasze niedźwiedzie nastawienie do europejskiej waluty”.

Barclays utrzymuje od końca stycznia shorta na EUR/USD  – wejście 1.3670, SL 1.3800 oraz TP 1.34.

Rekomendacja dla EUR/USD


Conotoxia

Dołącz do dyskusji logując się za pomocą Facebook

Obejrzyj również:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here