W Wielkiej Brytanii oficjalnie rozpoczęły się poszukiwania następcy dla Marka Carneya, który sprawuje stanowisko przewodniczącego w Banku Anglii (BoE – Bank of England). Carney był pierwszym obcokrajowcem, który prowadził BoE. Kanclerz skarbu państwa – Philip Hammond powiedział, że nie wyklucza, aby nowy kandydat również pochodził zza granicy.

Cytując Hammonda:
„Gdy opuszczamy Unię Europejską, bardzo ważne jest, aby Wielka Brytania nadal odgrywała ważną rolę na światowych forach”

„To bardzo ważne, jak również mieć kogoś, kto może wykonać pierwszą pracę w domu, mamy kogoś, kto wzbudza szacunek na arenie międzynarodowej”.

Wśród potencjalnych kandydatów pojawiają się różne nazwiska. Między innymi brana jest pod uwagę kandydatura Raghurama Rajana, profesora Uniwersytetu w Chicago, który wcześniej kierował  Bankiem Indii. Pod uwagę brani są także zastępcy prezesa BoE: Ben Broadbent i Dave Ramsden, a także szef Financial Conduct Authority – Andrew Bailey. Inni wymieniani wśród kandydatów to: Sharon White oraz Chair Shriti Vadera oraz główny ekonomista BoE – Andy Haldane.